Ethiopische regering eist eindzege op

De controversiële verkiezingen in Ethiopië zijn met een ruime meerderheid gewonnen door de regeringspartij van premier Meles Zenawi. De uitslag, die gisteren drie maanden na de verkiezingen gepubliceerd, werd, wordt niet geaccepteerd door de oppositie.

Buitenlandse waarnemers zijn verdeeld over welk oordeel ze moeten vellen over het verloop van de verkiezingen.

Met bijna alle stemmen geteld krijgen de regeringspartij EPRDF en geallieerde partijen 318 zetels en de twee grootste oppositiepartijen 161 zetels in het 524 zetels tellende parlement. In het oude parlement bezette de oppositie slechts 12 zetels. Ondanks de grote winst voor de oppositie behoudt het EPRDF van Meles Zenawi in het nieuwe parlement een absolute meerderheid. Later deze maand moeten kiezers in 32 districten opnieuw gaan stemmen wegens onregelmatigheden en ook de bewoners van de oostelijke Ogaden, waar wegens onveiligheid niet kon worden gestemd, gaan die dag naar de stembussen. Door de uitslagen van die districten kan het EPRDF de algehele zege echter niet meer ontgaan.

De verkiezingen op 15 mei waren een unicum voor Ethiopië: nooit eerder waren er open debatten en een vrije gang naar de stembus. Bij het tellen van de stemmen bleek de oppositie te gaan winnen. Toen kwamen de fraudeurs alsnog in actie. Na klachten van de oppositie werden in verscheidene kiesdistricten onderzoeken ingesteld maar van de betwiste zetels werd er slechts één aan de oppositie gegeven terwijl het EPRDF er 55 kreeg toegewezen.

Na de eerste uitslagen in juni braken er in het hele land rellen uit waarbij het leger 36 mensen doodschoot en duizenden oppositieaanhangers arresteerde. Geschrokken van dit spontane geweld besloten oppositieleiders te proberen hun gelijk te krijgen bij de rechter. Vorige week stelden ze een coalitieregering met het EPRDF voor, een suggestie die evenwel resoluut werd afgewezen door de regering van Meles Zenawi.

Dit weekeinde kwamen de oppositieleiders opnieuw bijeen om hun strategie te bepalen. Ongeveer 60 procent van hen wees plannen af om aanhangers op te roepen tot acties. Een minderheid wil wel de confrontatie aangaan met de regering en is voorstander van een boycot van het parlement.

Buitenlandse waarnemers en donorlanden verkeren in een dilemma. Vooral de Amerikanen, bondgenoten van Meles in de strijd tegen terrorisme, hebben zich tot nu toe onthouden van een veroordeling van de verkiezingsfraude. Waarnemers van de Europese Unie namen zelf de fraude waar en klaagden daarover in een vertrouwelijk rapport.

Hun eindoordeel moeten ze nog vellen. Een eventueel negatief oordeel over de verkiezingen kan de toch al gespannen situatie in Ethiopië verder destabiliseren, een weinig aantrekkelijk scenario in een regio die door de ontwikkelingen in Soedan toch al onze uiterst instabiel is.