Elektriciteit België komt in Franse handen

Het grootste elektriciteitsbedrijf van België, Electrabel, komt volledig in Franse handen. Suez deed gisteren een bod van 11,2 miljard euro op de 49,9 procent van de aandelen die het nog niet bezat.

De complete overname van Electrabel werd al enige tijd verwacht. Toch kwam het moment van de aankondiging, gisteren, toch nog als een verrassing. Er werd rekening mee gehouden dat Suez in september een bod zou uitbrengen. Maar nadat de koers van het aandeel Electrabel de afgelopen twee weken steeds verder begon te stijgen, besloten de Fransen de zaak te vervroegen. De Belgische financiële controleautoriteit heeft een onderzoek aangekondigd naar de plotselinge waardevermeerdering van het aandeel Electrabel, die zou kunnen duiden op voorkennis.

Met de overname van Electrabel hebben de Fransen een stevige greep gekregen op de Belgische nuts- en energiemarkt. Eerder kwamen de energiegroep Tractebel en de gasbedrijven Distrigas en Fluxys al in Franse handen. In een verklaring aan de aandeelhouders stelt Suez dat het de bedoeling is van de onderneming om een ,,Frans-Belgische kampioen voor energie en milieu'' te maken. De reacties in België op de overname waren in eerste instantie overwegend positief. Volgens minister Marc Verwilghen van Energiezaken verliest België met Electrabel geen kroonjuweel. Hij wees erop dat het bedrijf een Europese vennootschap wordt met een zetel in Brussel en een beursnotering op Euronext. Vice-premier en minister voor Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte vindt wel dat ervoor moet worden gewaakt dat er geen monopolie ontstaat. Volgens de Waalse minister Jean-Claude Marcourt voor Regionale Zaken moet het hoofdkwartier van Electrabel in België blijven.

De Waalse minister verwees naar de huidige emotioneel geladen discussie in Frankrijk over de mogelijke overname van Danone door het Amerikaanse Pepsi Co toen hij opmerkte dat elektriciteit van een groter strategisch belang is dan yoghurt.

Electrabel maakte over het jaar 2004 nog 945 miljoen euro nettowinst. In het eerste halfjaar van 2005 was de omzet bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder.

Het bedrijf bedient in België nagenoeg de complete energiemarkt. In Nederland beschikt Electrabel, dat ook nog actief is in andere Europese landen, over zeven elektriciteitscentrales en twee windmolenparken, met een capaciteit van 4,710 megawatt. Bij de vestigingen in Nederland, die worden geleid vanuit Zwolle, werken ongeveer 850 mensen.