Donjon van lappen

De donjon in het Valkhofpark in Nijmegen ontwikkelt zich tot een toeristische trekpleister. Sinds de replica van de oude vestingtoren op 2 juli is geopend, zijn er ruim 16.000 bezoekers geweest. De toren, nagebouwd ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van Nijmegen, is opgetrokken uit steigers en gezeefdrukte doeken. Vanaf een uitkijkplatform op 33 meter hoogte reikt het uitzicht tot Arnhem. De donjon blijft tot het voorjaar van 2006 geopend.

De originele toren, halverwege de twaalfde eeuw gebouwd, is eind achttiende eeuw afgebroken. De Valkhofvereniging peilt met een handtekeningenactie het draagvlak onder de Nijmeegse bevolking voor herbouw in steen. Sinds afgelopen donderdag hebben bijna 2.000 mensen hun handtekening gezet. ,,Ik hoor allerlei positieve reacties, zelfs mijn glazenwasser praat erover. Het gonst in Nijmegen'', zegt voorzitter Fer Boshouwers.

Zo'n acht jaar geleden stuitte een plan om de toren te herbouwen op bezwaren van onder meer natuurorganisaties en het rijk, die vrezen voor schade aan het historische Valkhofpark. De gemeenteraad zag uiteindelijk met een nipte meerderheid van herbouw af.

Aan de hand van schilderijen en een plattegrond uit 1726 is het volgens Boshouwers mogelijk om de donjon zo realistisch mogelijk na te bouwen. De herbouw schat hij op circa 3,5 miljoen euro.

Het college van B en W van Nijmegen praat na de zomer over een mogelijke herbouw.