Deadline dringt voor nieuw Algemeen Dagblad

Over drie weken moet-ie op de mat vallen, maar er is nog veel onzekerheid. De honderden redacteuren van de nieuwe krant voor Zuid-Holland en Utrecht moeten elkaar nog leren kennen.

Honderden journalisten van het Algemeen Dagblad en zeven regionale kranten voeren deze week sollicitatiegesprekken voor hun eigen baan. De nieuwe tabloidkrant verschijnt op 1 september, maar drie weken voorbereidingstijd is erg kort, vindt de redactie.

Op donderdag 1 september moet bij de abonnees van het Algemeen Dagblad en zeven regionale dagbladen een nieuwe krant in de bus vallen. Dat de nieuwe fusiekrant op tabloid (half dagbladformaat) gaat verschijnen is al wel bekend, maar voor zo'n vierhonderd journalisten is nog niet zeker welke functie ze gaan bekleden. Zij voeren deze week sollicitatiegesprekken – `belangstellendenregistratie' is de officiële benaming – en krijgen na het weekeinde te horen wie op welke plek terechtkomt.

Op de diverse redacties werken nu nog 630 mensen. Dat worden er 530. De meeste leidinggevende posities, beeldredacties en vormgevers zijn al wel ingedeeld, de overige redacteuren krijgen op 16 augustus te horen wat hun nieuwe baan gaat worden. ,,Dat zorgt voor een hoop onzekerheid'', zegt Louis Du Moulin van de redactieraad van het Rotterdams Dagblad.

De kranten zijn eigendom van twee uitgevers: PCM en Wegener. Ze worden straks gemaakt volgens een nieuw productieproces. De toekomstige collega's kennen elkaar nog amper. Onder die omstandigheden wordt het volgens Du Moulin ,,een heksentoer'' om de nieuwe krant in drie weken tijd in elkaar te zetten. ,,We stappen bovendien over naar een ander formaat en dat kan voor heel wat technische hindernissen zorgen. Onder deze tijdsdruk heeft de productie van een nieuwe krant iets van God zegene de greep.''

Uitstel is echter geen optie, daar zijn zowel redactie als Jan Bonjer – de nieuwe hoofdredacteur/directeur – het over eens. Al was het alleen maar omdat de krantenlezers al enkele maanden op de website benbenieuwd.nl kunnen lezen dat de fusiekrant na de zomer in de bus valt.

Vorige week zorgde een brief van enkele redacteuren van het RD aan Bonjer echter voor opschudding. In een bericht in dagblad Trouw werd de brief geïnterpreteerd als een verzoek om uitstel van de nieuwe krant. Daarvan is geen sprake, aldus Wessel Penning van het RD. ,,Dat was wat kort door de bocht. Niemand wil uitstel van de fusiekrant – laat die maar zo snel mogelijk komen. Alleen vond een aantal journalisten het vreemd dat de cheffuncties grotendeels werden toegewezen aan de huidige leidinggevenden.'' Du Moulin: ,,Sommige journalisten waren bang dat het een grijzemannenkrant zou worden. Terwijl er zoveel aandacht aan vernieuwing en nieuwe media besteed zou worden, kiest de hoofdredactie ervoor om het bestaande, oudere kader opnieuw chef te maken.''

Bonjer is, in verband met een onophoudelijke reeks gesprekken met zijn redactieleden, niet voor commentaar bereikbaar. Volgens een woordvoerder van de nieuwe krant is vorige week de lucht geklaard in een gesprek met de redactieraad. ,,Daaruit bleek dat niemand onoverkomelijke problemen zag om op 1 september de nieuwe krant klaar te hebben. We realiseren ons wel dat het veel werk is.''

Bij de reeds afgeronde chefsbenoemingen zijn volgens de woordvoerder de huidige functies niet simpelweg doorgeplaatst. ,,We zijn zorgvuldig op zoek gegaan naar wie het beste op welke plek past. Zo zijn er ook bij de leidinggevende functies de nodige verplaatsingen geweest.''

Voor het ondersteunende en administratieve personeel is inmiddels een sociaal plan opgemaakt, dat door de bonden is goedgekeurd. Maar of de redactie zonder gedwongen ontslagen kan worden teruggebracht naar 530 mensen, blijkt pas na deze week. ,,Tijdens de belangstellingregistratie kunnen redacteuren ook aangeven dat ze gebruik willen maken van een vertrekregeling'', zegt Louis Du Moulin, ,,en die is overigens heel behoorlijk.'' Hoe meer mensen vrijwillig vertrekken, hoe kleiner de kans dat redacteuren op straat moeten worden gezet. De nieuwe bezetting van 530 mensen wordt door de uitgever tot 1 januari 2007 gegarandeerd.

Het Rotterdams Dagblad gold sinds de bekendmaking van de eerste fusieplannen als de redactie met de meest kritische houding. Inmiddels zijn de protesten daar ook verstomd. ,,We hebben ons in ons lot geschikt'', aldus Du Moulin. Wessel Penning zegt er ,,een beetje murw'' van te zijn. Gisteren zaten in Utrecht de redactieraden van de acht kranten bij elkaar, onder meer om de onderlinge banden hechter te maken. Penning: ,,Die bloedgroepverschillen tussen de verschillende redacties verdwijnen vanzelf, als we eenmaal samen een nieuwe krant aan het maken zijn.''