Brussel: `massale' invoer textiel

In een opmerkelijk hard getoonzette verklaring over Europese invoerquota voor Chinees textiel, heeft Europees Commissaris Mandelson (Handel) gisteren importeurs ervan beschuldigd moedwillig grote problemen te hebben veroorzaakt. Volgens Mandelson hebben Europese importeurs direct nadat China en de Europese Unie op 10 juni afspraken hadden gemaakt over het (opnieuw) instellen van textielquota ,,massaal zendingen truien en broeken verstuurd om deze goederen onder de afrastering door Europa in te krijgen''.

Het quotum voor truien is inmiddels overschreden met 55 miljoen stuks, terwijl voor een kleine vijftig miljoen reeds verscheepte truien nog geen invoervergunning door de Europese Unie is afgegeven. Ook de import van in China gefabriceerde broeken heeft het quotum overschreden, terwijl bij de stand van vanmorgen nog zo'n vier miljoen broeken niet waren ingeklaard. Mandelson stelt dat de problemen alleen betrekking hebben op deze twee categorieën kleding, maar volgens vertegenwoordigers van Nederlandse importeurs gaat het ook om damesblouses en beha's.

Namens de Vereniging van Importeurs uit het Verre Oosten (Vivo) zegt voorzitter David van Huiden ,,perplex'' te staan van Mandelsons verklaring. Hij zegt dat de Eurocommissaris geen rekening heeft gehouden met de looptijd van orders voor textiel. ,,Er is geen sprake van dat na 10 juni nog vijftig miljoen truien zijn gefabriceerd en verscheept. Laat Mandelson eerst met de feiten komen.'' Handelsdeskundige Antonio Barberi Ettaro van brancheorganisatie Modint verwijt Mandelson ,,de markt lang zijn gang te hebben laten gaan, om dan midden in het seizoen maatregelen te treffen''.

In zijn verklaring erkent Mandelson dat de omvang van de problemen nog niet duidelijk is. Die inventarisatie gebeurt vanaf komende maandag, de uiterste datum waarop EU-lidstaten gegevens van de bedrijfstak naar Brussel moeten hebben gestuurd. Mandelson verwacht overigens dat ,,definitieve beslissingen'' niet vóór begin september zullen worden genomen. De Eurocommissaris heeft deze week nog contact met zijn Chinese ambtgenoot Bo Xilai over de huidige situatie.