Broeierige, geestige vakantie

Vakantievieren is een kunst. Zeker met twee puberkinderen die van hun kruin tot hun stuitje seksueel geladen zijn. En terwijl paps en mams zich in hun huisje aan de Franse Rivièra druk maken over dochterlief die met een motorrijder op `sexcapade' naar Portugal is en de al dan niet vermeende homoseksualiteit van hun zoon, komen ze maar amper toe aan het feit dat ze zelf ook nog nauwelijks seksueel volwassen zijn.

Crustacés et coquillages (`schaal- en schelpdieren) is de vierde film van het Franse regisseursduo Olivier Ducastel en Jacques Martineau. Zij zijn vooral in de herinnering blijven hangen om de vrolijke, ongecompliceerde manier waarop zij vijf jaar geleden in Drôle de Félix een homoseksuele jongeman met aids door Frankrijk lieten reizen op zoek naar zichzelf en zijn vader. Ook Crustacés et coquillages is vooral licht van toon. De film combineert twee klassieke Franse genres: de vakantiefilm en de romantische farce, inclusief een naakte minnaar die zich in de bosjes heeft verstopt, running gags over masturberen onder de douche en een loodgieter die alle leidingen komt ontstoppen.

De vermeende lustopwekkende kwaliteiten van de plaatselijke oestersoort laten de temperaturen flink oplopen aan Mariscos Beach, zoals de film ook wel getiteld is. Moeder Béatrix (Valéria Bruni-Tedeschi in hotpants) ziet het allemaal laconiek aan. Maar ja, als dochter van een Nederlandse moeder is zij nu eenmaal van nature gezegend met een liberale seksuele moraal, laat zij niet na te herhalen. En omdat zij haar afkomst niet verloochent steekt ze nog maar eens een jointje op en ligt de hele avond op apegapen in een ligstoel, terwijl haar echtgenoot steelse blikken werpt op het achterwerk van de beste vriend van hun zoon.

Op een geestige, beetje broeierige manier wordt zo een palet van moderne seksuele mores geschilderd. Daarbij ruimden de regisseurs plaats in voor twee muzikale intermezzi van door henzelf geschreven zang- en dansnummers over kokkels en mossels, in de stijl van de Franse musicalregisseur Jacques Demy. Om nog maar eens te beklemtonen dat elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

Crustacés et coquillages. Regie: Olivier Ducastel en Jacques Martineau. Met: Valéria Bruni-Tedeschi, Gilbert Melki, Jean-Marc Barr. In: 5 bioscopen.

    • Dana Linssen