Atleet vrijgepleit van gebruik epo

De Belgische triatleet Rutger Beke is vrijgesproken van dopegebruik. Dat besliste gisteren de disciplinaire raad van de Vlaamse Gemeenschap.

Beke was in september vorig jaar na de Zwintriatlon – met start in het Zeeuwse Sluis en finish in Knokke – positief bevonden op gebruik van het bloeddopingmiddel epo en werd in maart van dit jaar achttien maanden geschorst.

De triatleet beweerde onschuldig te zijn en ging in beroep. Hij ging ervan uit dat wetenschappelijk bewezen kon worden dat de epotest niet betrouwbaar is en schakelde aanvankelijk zelf deskundigen in.

De disciplinaire raad baseerde de vrijspraak op de bevindingen van hematoloog Marc Boogaerts van de universiteit van Leuven. Boogaerts, in de zaak door de Vlaamse Gemeenschap aangesteld als onafhankelijk expert, toonde aan dat de bestaande epo-test niet betrouwbaar is.

Die spoort volgens de hematoloog eiwitten op die het lichaam zelf aanmaakt na een zware inspanning, en merkt die ten onrechte aan als epo. Ook een ervaren dopingonderzoeker van het laboratorium in Gent, Frans Delbeke, gaf toe dat bij uitzonderlijk zware prestaties lichaamseigen epo moeilijk onderscheiden kan worden van kunstmatige epo.

De raad nam het advies van hematoloog Boogaerts over en achtte niet bewezen dat Beke met opzet doping heeft gebruikt.

Het wereldantidopingbureau WADA reageerde aanvankelijk terughoudend op de bevindingen van Boogaerts en hield vol dat de bestaande epo-test onfeilbaar is. Volgens de Leuvense onderzoekers is de boodschap inmiddels wel aangekomen en werkt het WADA in Duitsland aan betrouwbaardere testen.

Het WADA liet gisteravond in een verklaring weten dat het niet twijfelt aan de betrouwbaarheid van de epo-testen: ,,Het WADA verklaart nadrukkelijk dat de epo-test betrouwbaar en geldig is. Dat is wetenschappelijk bewezen.'' Desondanks gaat de antidopingorganisatie niet in beroep tegen de beslissing van de Vlaamse Gemeenschap.

Twee jaar geleden eindigde Beke als tweede in 's werelds meest prestigieuze triatlonwedstrijd, de Ironman op Hawaii. Vorig jaar werd hij vijfde. Nu hij vrijgesproken is, gaat hij zich weer volledig voorbereiden op deelname aan de Ironman. Die wedstrijd staat in november op het programma.