Aangifte wegens Auschwitz-filmpje

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) gaat aangifte doen tegen de populaire internetsite GeenStijl, omdat daar een filmpje te zien is met ,,afschuwelijke'' Auschwitz-beelden. Het gaat om een videoreclame voor het niet-bestaande technofeest Housewitz, waarin beelden van het voormalige concentratiekamp Auschwitz als `feestlocatie' worden getoond.

Het openbaar ministerie (OM) zegt de aangifte van het MDI te gaan bestuderen. Het filmpje was al bekend bij het OM, maar vooralsnog werd het niet strafbaar gevonden. Volgens een woordvoerder kan GeenStijl alleen strafbaar zijn aan verspreiding van het materiaal als het filmpje zelf strafbaar is.

Inmiddels is ook in Polen grote opschudding ontstaan over Housewitz. Poolse kranten spreken schande van het filmpje en het Poolse Auschwitz-museum heeft gisteren officieel geklaagd bij de Nederlandse ambassade in Warschau.

Het reclamefilmpje verscheen eind juni online. Aanvankelijk was het volgens het MDI op drie plaatsen op internet te zien. Toen het MDI ,,enkele tientallen klachten'' over het filmpje binnenkreeg, verzocht het Meldpunt de maker het filmpje te verwijderen, wat hij ook deed. De jongen, volgens het MDI een 22-jarige economiestudent, bood zijn excuses aan en noemde het ,,een flauwe grap''. Volgens een MDI-woordvoerder was de kous daarmee af.

Ook GeenStijl had het filmpje evenwel opgemerkt en plaatste een mirror op de eigen site. Dat betekent dat de site het filmpje heeft gekopieerd en op een andere server heeft gezet. Nog steeds kunnen mensen het filmpje downloaden vanaf geenstijl.nl. De maker kan daar niet meer bij.

GeenStijl zegt het filmpje te laten zien ,,om aan te tonen dat nogal wat jongeren tegenwoordig niet meer zo goed opletten tijdens de geschiedenisles''. Het MDI vindt dat GeenStijl, ,,ongeacht eventuele goede bedoelingen'', bijdraagt aan verspreiding van het filmpje.