Tennisser Cañas twee jaar geschorst om dope

De Argentijnse tennisser Guillermo Cañas is voor twee jaar geschorst wegens doping. De spelersvakbond ATP heeft dit gisteren bekendgemaakt. De nummer tien van de huidige wereldranglijst reageerde in februari positief bij het toernooi in het Mexicaanse Acapulco. Bij hem werden sporen aangetroffen van het verboden middel HCT.

Het antidopingtribunaal van de ATP heeft de affaire behandeld. De Nederlandse dokter Peter van Beek was een van de drie deskundigen. Na onderzoek is besloten tot schorsing over te gaan. Cañas heeft aangekodigd in beroep te zullen gaan.

Cañas moet 276.070 dollar (ruim 230.000 euro) aan prijzengeld inleveren en verliest 525 punten voor de wereldranglijst voor het enkelspel en 95 voor het dubbelspel. Hij mag op 11 juni 2007 terugkeren in het circuit.

Cañas reageerde verbijsterd op zijn straf, de maximale sanctie in het tennis voor dopingzondaars bij het eerste vergrijp. ,,De ATP heeft een grote fout gemaakt'', sprak hij ontgoocheld in Buenos Aires. ,,Ik ben het slachtoffer van een dwaling bij het toernooi in Mexico. Het waren mensen van de organisatie die voor mij, op last van de ATP, medicijnen hebben gehaald. Daarin zaten de verboden stoffen. Dit is een grote onrechtvaardigheid, maar hiermee is mijn loopbaan absoluut niet afgelopen.''

Cañas is de vierde Argentijnse tennisser die wegens doping is gestraft door de ATP. Eerder werden Chela, Coria en Puerta betrapt op het gebruik van verboden middelen. Zij kregen evenwel allen aanzienlijk lagere straffen. ,,In mijn geval gaat het om een politieke beslissing'', mokte Cañas. ,,Toch geloof ik niet in een complottheorie tegen Argentijnse tennissers. Het zal allemaal wel met veel geld te maken hebben.''