Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de cijfers van de vacaturesite Monsterboard.nl die een goede indicatie blijken voor de stand van de werkgelegenheid. Verder blikt het roeiersteam Ocean Four terug op zestig dagen onafgebroken roeien over de Atlantische Oceaan. Ned.2, 18.25-18.55u.

Nova. Reportage over de Bosnische Serviër Milan Lukić, die in Argentinië is gearresteerd en door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag wegens misdaden tegen de menselijkheid wordt gezocht. Ook aandacht voor het retrospectief over Jeanne Moreau in het Filmmuseum in Amsterdam. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Adoptie zonder grenzen. Reportage over internationale adoptie, en malafide praktijken. Het blijkt dat bijvoorbeeld in Guatemala een georganiseerde handel in kinderen bestaat. Canvas, 20.00-20.50u.

Andere tijden: TV10. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-21.30u.

Sad to be gay. Over David Akinsanya, die al twintig jaar als homoseksuele man leeft maar er niet gelukkiger op is geworden. Hij reist naar een behandelcentrum in Amerika, waar men gelooft dat Jezus Christus de mens kan bevrijden van de aantrekkingskracht tot dezelfde sekse. BBC2, 22.00-22.50u.

The truth about killing. Reportage over hoe makkelijk het is om te doden in een oorlog. Om deze waarheid aan het licht te brengen doet journalist Grub Smith een infanterietraining en praat met militaire en academische deskundigen. National Geographic, 22.00-24.00u.

Frau Thomas Mann. Portret van Katharina Mann (Katia) die haar leven lang in dienst en in de schaduw stond van haar beroemde echtgenoot, de schrijver Thomas Mann. Opgegroeid als dochter van een rijke, kunstminnende joodse wiskundeleraar, kwam Katia al vroeg in contact met Thomas Mann en trouwde met hem. Na een bewogen periode moeten Thomas, Katia en hun zes kinderen vluchten voor het nazi-regime. Katia Mann overleed in 1980 op 96-jarige leeftijd. ARD, 23.00-24.00u.

Vriend en vijand: homoseksualiteit. Haat tegen homo's lijkt onuitroeibaar en is van alle tijden. In 2004 deed de onderwijsinspectie melding van een toename van homovijandigheid op scholen en nu lopen homo's zelfs in de binnenstad van Amsterdam gevaar. Homo's en hun tegenstanders over dit harnekkige vijandsbeeld. Ned.1, 23.10-23.45u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Herhalingen uit het vorige seizoen met vanavond aandacht voor buitenlandse maaltijden: Zuid-Amerikaans, Surinaams, Hongaars en het islamitische halal. Ned.1, 21.30-22.00u.

FILM

So I Married an Axe Murderer (Thomas Schlamme, 1993, VS). Mike (Austin Powers) Myers speelt hoofdrol in komisch niemandalletje over de in de Verenigde Staten kennelijk vanzelfsprekende angst voor het ja-woord. Zijn aanstaande zou wel eens een seriemoordenares kunnen zijn. RTL5, 20.30-22.15u.

Kingpin (Peter & Bobby Farrelly, 1996, VS). Tweede film van de regisseurs van Dumb & Dumber is puberale klucht over een aan lager wal geraakte bowling-kampioen en een onnozele telg uit een boerenfamilie van de Amish-stam. Met Woody Harrrelson, Randy Quaid, Bill Murray en veel toilet-lol. Veronica, 20.30-22.35u.

.The French Connection (William Friedkin, 1971, VS). Fameuze misdaadfilm, waarin schamele New-Yorkse rechercheur Gene Hackman een drugslijn uit Marseille oprolt. Vooral bezienswaardig wegens raak getroffen 'couleur locale' en een adembenemende, vaak geïmiteerde achtervolgingsscène. RTl5, 22.15-0.15u.

RADIO

Zomeravondconcert. Uitvoering van de opera La Bohème van Puccini tijdens het Festival Les Chorégies in Orange door het Orchestre National de France. Met in de hoofdrol het opera-koppel Angela Gheorghiu en Roberto Alagna als Mimi en Rodolfo. Radio 4, 20.02-22.30u.

De avonden. Gesprek met pianist Wim van Dullemen en producer en bandleider Gert Jan Blom over het oeuvre van Georg Ivanovich Gurdjieff, een Rus die zich rond 1900 in Parijs vestigde. Verder een in 1975 door tv-regisseur Rob Touber opgenomen gesprek met Gerard Reve in zijn huis Le Poët-Laval (Fr.) over de `nieuwe bezieling', hippies, hasj, drank en de strijd tussen generaties. In het derde uur o.a. een architectuurgesprek met Ed Melet en Eric Vreedenburgh over hun boek Luchtgebonden Bouwen. 747AM, 20.02-23.00u.