Serviër in Argentinië gepakt

In Buenos Aires heeft gisteren de Argentijnse politie een Bosnische Serviër gearresteerd die door het Joegoslavië-tribunaal is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en die in Servië al bij verstek wegens oorlogsmisdaden tot twintig jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

In Belgrado is onderstreept dat de arrestatie van de 38-jarige Milan Lukić het gevolg is van intensieve medewerking van de Servische autoriteiten.

Lukić richtte in 1992 in Bosnië een eigen militie op die opereerde onder diverse namen, waarvan Witte Adelaars en Wrekers de bekendste zijn. De militie was vooral actief in de buurt van de stad Višegrad. Volgens het Joegoslavië-tribunaal heeft de militie twee keer groepen moslims, inclusief vrouwen, kinderen en bejaarden, in huizen opgesloten die vervolgens in brand werden gestoken; moslims die uit de brandende huizen konden ontkomen werden doodgeschoten. In totaal vielen bij deze twee acties 140 doden. Slechts één moslim, een meisje, overleefde de bloedbaden.

Het tribunaal beschuldigt Lukić ook van de ontvoering van en de moord op twintig moslims uit Servië. Die moord was de grootste oorlogsmisdaad die tijdens de Bosnische oorlog op Servisch grondgebied werd gepleegd. Het Joegoslavië-tribunaal houdt Lukić ook verantwoordelijk voor vier andere executies op in totaal veertien Bosnische moslims.

In Servië is Lukić – samen met drie anderen – in 2003 bij verstek veroordeeld wegens een andere massamoord, die op zestien moslims uit de Servische stad Sjeverin. De slachtoffers werden uit een lokale bus gehaald, naar een dorp in de Servische Republiek in Bosnië gebracht, in een plaatselijk hotel gefolterd en vervolgens vermoord. Hun lichamen werden in de rivier de Drina gegooid.