Poldermeisjes

Ik kan het niet uitstaan als Nederlandse blondines in het café klagen: ,,Neem me niet kwalijk, maar van uw sigarettenrook slaat mijn biertje dood.'' Alsof ze geen Heineken volksbier drinken, maar Martell Supreme Cognac van 35 jaar oud, en ik geen Gauloise rook, maar een Marokkaanse joint.

De Surinaamse tweeling Soenita en Sharmila rookt én drinkt niet. Bouwkundig ingenieur Ron (43) leerde Soenita in 1997 tijdens een vakantie in Suriname kennen. Datzelfde jaar trouwden ze, vandaag precies acht jaar geleden. Soenita en Ron zijn een zwart-wit Nederlands gezin, ze hebben twee kinderen en wonen in Zevenaar. ,,We zijn samen omdat we één taal spreken, omdat onze landen een geschiedenis delen en omdat we van elkaar houden'', zegt Ron.

Het klinkt misschien banaal, maar mensen laten zich leiden door twee sentimenten: liefde en haat. Haat is niet het tegengestelde van liefde, maar een afgeleide ervan. Haat komt voort uit minderwaardigheidsgevoelens.

Die rare haat tegen sigarettenrook maakt van rokers terroristen in cafés en restaurants. Zoals religieuze haat van gelovigen terroristen maakt in landen met een andere cultuur dan de hunne.