Opening centrum design vertraagd

De geplande opening op 1 oktober van Platform 21, het nieuwe centrum voor design en mode, is uitgesteld. Tegen de bouwplannen van het centrum, dat gehuisvest zal worden in de voormalige St.-Nicolaaskapel aan de Prinses Irenestraat in Amsterdam, zijn bezwaren ingediend door omwonenden. De verbouwing van de kapel, die plaats zal bieden aan een grand-café en een expositieruimte, is inmiddels stilgelegd. De Premsela Stichting, verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van Platform 21, is teleurgesteld door de vertraging. ,,Dit komt voor ons als een duveltje uit een doosje'', aldus een woordvoerder.

De bezwaren van de omwonenden richten zich niet op de verbouwing van het pand, dat in 1959 werd gebouwd naar ontwerp van Lau Peters, maar op de gevolgen van de komst van het centrum, aldus een woordvoerder van medefinancier ING Real Estate. ,,Men vreest voor parkeerproblemen en luchtverontreiniging.'' De nieuwbouw van het centrum, waarvoor 24 miljoen euro beschikbaar is, moet in 2009 aan de Zuidas in Amsterdam gerealiseerd zijn.

De omwonenden zijn bang dat de `tijdelijke' huisvesting een permanent karakter krijgt. ,,Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Platform 21 langer dan tot 2009 in de Prinses Irenestraat gehuisvest is''. zegt de woordvoerder van ING. ,,Wij vertrouwen er dan ook op dat de Dienst Mileu en Bouwtoezicht de bouwvergunning ondanks de bezwaren zal verstrekken. We verwachten dat we de verbouwing medio oktober kunnen voortzetten.''

De opening van Platform 21 op

1 oktober zou samenvallen met het eind van het jaarlijkse September Designmaand in Amsterdam. ,,Die aansluiting missen we nu zeker,'' aldus de woordvoerder van Stichting Premsela. ,,We moeten bovendien de eerste tentoonstelling, met werk van vormgeefster Maria Blaisse, uitstellen.'' Pas in oktober wordt een nieuwe openingsdatum voor Platform 21 vastgesteld.