Omstreden moslim naar Libanon

De radicale islamitische geestelijke Omar Bakri Mohammed, die omstreden was geraakt in zijn ballingsoord Groot-Brittannië, blijkt afgelopen zaterdag te zijn vertrokken naar Libanon. De Britse premier Blair had daags tevoren aangekondigd dat er strenger zou worden opgetreden tegen buitenlandse imams die haat prediken tegen andersgezinden.

De 47-jarige sjeik Bakri Mohammed, van Syrische afkomst, had na de aanslagen van vorige maand verklaard dat hij in geen geval een moslim zou aangeven, ook als hij wist dat die een terroristische actie voorbereidde. Hij riep andere moslims op dat evenmin te doen. Wel stelde hij dat hij zou proberen hen van gewelddadige acties af te houden. Niettemin sprak hij in zeer lovende termen over de daders van de aanslagen van 7 juli, die zichzelf en 52 anderen opbliezen in drie metrotreinen en een bus.

Medewerkers van Bakri Mohammed verklaarden gisteren dat hij vermoedelijk niet meer zou terugkeren naar Londen, waar hij al zo'n twintig jaar verblijft. Omar Bakri zelf sprak dat vanmorgen tegenover de BBC tegen. Hij is slechts enkele weken op vakantie omdat hij niet wil dat de Britse regering ,,hem gebruikt om nieuwe regels in te voeren die de moslim-gemeenschap onder druk zetten''.

De Britse regering overweegt intussen om, naar Frans voorbeeld, speciale rechtbanken op te zetten die zich bezighouden met terrorismeverdachten. Nog voor het eigenlijke proces zouden speciale rechters de verdachten al kunnen horen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bestudeert of dit uitvoerbaar is. De Britse media melden dat het de bedoeling is dat ook afgeluisterde telefoongesprekken mogen worden gebruikt. Binnenlandse Zaken ontkent dit.

Drie verdachten van de mislukte aanslagen van 21 juli zijn gisteren onder strenge veiligheidsmaatregelen voorgeleid aan een rechter-commissaris. Deze besloot hun voorlopige hechtenis tot 14 november te verlengen. In totaal zijn in verband met `21 juli' 13 mensen in staat van beschuldiging gesteld.