Olieprijzen na record iets lager

De olieprijzen zijn vanmorgen iets gezakt na de nieuwe recordhoogtes van gisteren. Toen braken ze nominale records na geruchten over mogelijke terroristische aanslagen in Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld. Ook de aankondiging van Iran dat het zijn omstreden kernprogramma hervat dreef de prijs op. Handelaren vrezen westerse sancties die de Iraanse olie-export zullen beperken.

In Londen stond het termijncontract voor Brent (Noordzee-olie, levering september) vanochtend op 62,50 dollar per vat, dat is 20 dollarcent lager dan de slotprijs van gisteren. Een vat toonaangevende Amerikaanse olie (West Texas Intermediate) stond vanmorgen op 63,82 dollar. Gisteren bereikte die op de termijnmarkt van New York een slotprijs van 63,94 dollar per vat, een record sinds de notering beginjaren tachtig. De olieprijs staat inmiddels ruwweg 50 procent hoger dan een jaar geleden.

Zowel de Verenigde Staten, Groot-Brittannië als Australië hebben gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen in Saoedi-Arabië. Het is niet bekend waarop deze landen zich hierbij baseren. Afgelopen weekend sloten de VS hun ambassade en twee consulaten in het land. Een week geleden overleed de 83-jarige koning Fahd van Saoedie-Arabië. Hij is inmiddels opgevolgd door zijn halfbroer Abdullah. Analisten vrezen sindsdien voor politieke onzekerheid in het grootste olieland ter wereld.

De Organisatie van olieproducerende landen, Opec, heeft naar eigen zeggen de afgelopen twee weken de productie opgevoerd met 300.000 vaten per dag tot een totaal van 30,4 miljoen vaten per dag. Dat is circa 40 procent van de wereldwijde productie.

Maar in dezelfde tijd zijn er in Amerika veel raffinaderijen uitgevallen wegens technische problemen en ongevallen. Volgens analist Deborah White van de Franse bank Société Générale draaien de raffinaderijen in Amerika al bijna op maximale capacaciteit. ,,Ze zijn uitgeput, zoals renners halverwege een marathon. Ze hebben hun grenzen. Als je te hard duwt, valt de capaciteit naar beneden.''

President Bush tekende gisteren een wet die de productie van olieproducten, gas, elektriciteit en alternatieve energiebronnen in de VS moet stimuleren. De maatregelen zullen naar verwachting 14,5 miljard dollar kosten. Er is kritiek op de wet omdat die weinig doet om de groeiende Amerikaanse energieconsumptie in te dammen.