NIB Capital gekocht door Amerikaan

De Amerikaanse investeringsmaatschappij J.C. Flowers koopt voor 2,1 miljard euro de zakenbank NIB Capital in Den Haag van de Nederlandse pensioenfondsen ABP en PGGM.

De aankoop is daarmee de grootste overname door een buitenlandse partij in de Nederlandse financiële sector.

NIB Capital heeft 660 werknemers en 29 miljard euro balanstotaal. ABP (pensioenfonds voor leraren en ambtenaren) en PGGM (werknemers zorg en welzijn) namen zes jaar geleden de toenmalige Nationale Investeringsbank over voor circa 2 miljard euro. Zij wilden een zakenbank bouwen met activiteiten in vermogensbeheer, fusie- en overnameadvies en durfkapitaal.

,,We hebben prima zaken gedaam'', zei topbelegger R. Munsters van ABP vanmiddag op een persconferentie. Hij erkent dat het totale rendement is achtergebleven bij de verwachtingen bij de aankoop. ,,Maar het was relatief gezien een uitstekende belegging.''

De nieuwe eigenaar J. Flowers, die eerder de Japanse Long Term Credit Bank saneerde en naar de beurs bracht, wilde op de persconferentie niet zeggen welke financiële instellingen met hem meedoen bij de overname. In het verleden behoorden ABN Amro en Delta Lloyd tot zijn mede-investeerders. NIB had eerder al laten weten dat Flowers exclusieve onderhandelingen voerde over een bod.

Flowers voorziet geen wisselingen in de directie. Directeur M. Enthoven van NIB Capital hield vanmiddag vast aan het voornemen in 2006 of 2007 een deel van de aandelen van de bank naar de beurs te brengen.

Eerder is de participatiemaatschappij van NIB Capital afge-splitst onder de naam Alpinvest Partners. Die blijft in handen van de Nederlandse pensioenfondsen.

NIB Capital maakte vanochtend ook bekend dat de verliezen met opties van een dochtermaatschappij die voor de helft in handen was van de Belgische bank Petercam verder zijn opgelopen. In het tweede kwartaal was de strop 38 miljoen euro. NIB Capital is enig eigenaar geworden van de optiehandelaar en beëindigt de zaken. Tezamen met nog te verwachten verliezen is de totale strop 106 miljoen euro, waarvan driekwart voor rekening van NIB Capital.

De tweedekwartaalwinst van de bank kwam 40 procent lager uit op 31 miljoen euro.