Modewinkels zijn Chinezen voor

Kledingketens zeggen dat de schappen vol blijven, ondanks de importstop van de EU voor Chinese broeken en truien. ,,We zagen de problemen aankomen.''

Geen lege schappen in kledingwinkels vandaag. ,,En waarschijnlijk ook niet de komende weken en maanden'', zegt textielketen Zeeman. ,,We zijn ondernemers. We willen geen risico lopen. We zagen aankomen dat er problemen zouden ontstaan met de textielquota voor China.''

Zo reageren veel modewinkels op de beslissing van de Europese Unie om voor bepaalde kleding met directe ingang een importstop voor Chinees textiel in te stellen. Voorlopig gaat het alleen om broeken en truien, maar misschien stelt de EU binnenkort ook ook een verbod in voor andere modeartikelen.

,,Of niet'', zegt een woordvoerder van Vendex KBB (onder andere Hema, Vroom & Dreesmann, de Bijenkorf, M&S, Hunckemöller). ,,De EU is onvoorspelbaar. Het kan ook zijn dat Brussel morgen het recente importverbod opheft. Onze inkoopmanagers vinden de maatregel belachelijk. Midden in het seizoen!''

Toch voelden de meeste winkelketens de problemen aankomen. Meteen na de opheffing van de textielquota op 1 januari van dit jaar klaagden enkele Europese landen al over de stortvloed aan textiel die vanuit China naar Europa kwam, hoewel deze afspraak al bijna tien jaar geleden werd gemaakt. ,,De inkoopmanager van onze kledingketen M&S zag het enkele weken geleden aankomen,'' zegt Vendex KBB. ,,Hij heeft toen snel in een aantal andere landen kleding bijbesteld, met name in Zuid-Korea en India.''

Ook Hema zag de problemen geleden aankomen. De inkopers hebben enkele weken besloten uit te wijken naar leveranciers uit het Verre Oosten, zegt moederbedrijf Vendex KBB. Hema verwacht geen lege schappen, ook niet als de EU voor andere soorten kleding een ban uitvaardigt.

Winkelbedrijven ontlopen problemen doordat ze in andere landen inkopen, maar ook omdat ze iets meer bijbestellen bij fabrikanten in andere landen, vooral in India, Turkije en Oost-Europa. Zeeman calculeerde al maanden in dat aan Chinese bedrijven groot leveringsrisico's kleefden. ,,Dat risico hebben we gespreid'', zegt een woordvoerster van de textielketen met ruim duizend winkels in Europa. Zeeman besloot om voor dit jaar maximaal een vijfde deel van hun omzet in China te bestellen. ,,Onze klanten zullen niets merken van de EU-maatregel.''

C&A, met 120 winkels de grootste kledingketen van Nederland, merkt tot nu toe ook weinig van de EU-maatregel. ,,Als we dertig soorten broeken niet krijgen omdat ze getroffen worden door de EU-maatregel, hebben we nog altijd 300 andere broeken hangen uit andere landen'', zegt de woordvoerder van C&A-Nederland. ,,Dan verkopen we van die kleding meer.''

Als voor andere categorieën kleding een verbod gaat gelden, kunnen er wel tekorten ontstaan, denkt C&A. Deze keten laat een vijfde van zijn kleding in China maken. C&A vertelt dat de voorraden door de laatste EU-maatregel al zullen slinken. Als er nieuwe restricties komen, zal C&A waarschijnlijk moeten bijkopen in Oost-Europa en Turkije. ,,Die kleding kan dan binnen drie maanden in onze winkels hangen.''

Gevolg van de voortdurende discussie over Chinese exportquota is volgens C&A dat op middellange termijn de productie van textiel verschuift naar andere landen, stelt de woordvoerder van C&A. ,,India is zo'n land dat ongeveer net zo'n goede kwaliteit kan leveren en waar arbeidskosten heel laag zijn.''

    • Frits Baltesen