Kitesurfer Stef de Jong

Stef de Jong (37) is er gisteren als eerste kitesurfer in geslaagd om de Noordzee over te steken. Samen met collega Gerhard van Geest begon hij om 10.09 uur in het Engelse Lowestoft aan de overtocht. Van Geest moest onderweg afhaken, omdat het touw van zijn vlieger knapte. De Jong kwam om 18.02 uur aan op het strand van Zandvoort.

Acht uur op een board met een vlieger in uw handen, uw armen doen zeker wel pijn?

,,Dat valt wel mee. Ik voel vooral mijn benen. Daarmee vang je de klappen van de rauwe zee op. In de training heb ik weleens drie uur achter elkaar op een board gestaan, maar nog nooit zo lang als gisteren. En deining van drie meter, dat kom je op het IJsselmeer, waar ik een surfschool heb, niet dagelijks tegen. Gelukkig ben ik niet zeeziek geworden.''

Hoe groot is de vlieger die u over het water trekt?

,,Zo'n 14 meter. De lijn is 27 meter lang en de board is maar 2,25 meter groot. Daar moest ik ruim tweehonderd kilometer op blijven staan. We wisten niet of zo'n overtocht haalbaar zou zijn.''

Waar dacht u onderweg aan?

,,Nergens aan. Oogkleppen op en de blik op oneindig. Nee, geen muziek op mijn hoofd. Je komt in een roes. Je denkt niet na, je probeert een te worden met de materie. Belangrijk is dat je materiaal in orde is. In dat vertrouwen zocht ik mijn ontspanningsmomenten. Veel te zien was er onderweg trouwens niet. Geen dolfijnen, alleen een keer een vrachtboot waarvoor ik moest uitwijken.''

Hoe hield u de juiste koers?

,,Mijn volgboot beschikte over een gps-navigatiesysteem. Als ik bij hen in de buurt bleef, wist ik dat ik in een rechte lijn richting Zandvoort ging. Die boot mocht ik niet aanraken, anders telde mijn recordpoging niet. Wel mochten mijn twee caddies me eten en drinken aanreiken: muesli bars, Mars-repen, chocola, een banaan en energiedrank.''

Hoeveel voorbereiding vergt zo'n oversteek?

,,Een jaar of vijf. De afgelopen anderhalf jaar hebben we gewacht op geschikte omstandigheden. Een constante noord- of zuidwesten wind van hooguit windkracht 6 – bij sterkere wind wordt het te gevaarlijk. Ook de stroming en getij zijn belangrijk. Mijn organisator had contact met onder meer Meteo Consult. Vorige week kwam er een telefoontje en zaterdag zijn we naar Engeland vertrokken. Onze eerste poging om weg te komen mislukte gistermorgen. Door tegenwind slaagden we er niet in om van de kust weg te komen. Onze vliegers vielen steeds uit de lucht. Twee uur later hadden we meer succes.''

In de volgende editie van het Guinness Book of Records zal uw naam staan. Wat nu?

,,Eerst maar eens lekker uitrusten. De afgelopen tijd heb ik met bewondering de Ocean Fours gevolgd, die vier jongens uit Rotterdam die in een roeiboot de Atlantische Oceaan zijn overgestoken. Als je dat met een kiteboard wilt doen, moet je wel een volgboot hebben waarop je kunt slapen.''

    • Arjen Ribbens