`Hoveniers' graven geldtunnel

Kluismuren van twee meter dik gewapend beton hebben niet kunnen verhinderen dat bankrovers afgelopen weekeinde de grootste slag uit de Braziliaanse geschiedenis hebben geslagen.

Een groep van volgens de politie ,,zes tot tien personen'' stal 156 miljoen reais (58 miljoen euro) uit de Centrale Bank in de stad Fortaleza in het noordoosten van Brazilië via een tunnel waar zij vermoedelijk drie maanden aan hadden gegraven.

De roof werd pas gisterochtend ontdekt, toen de bank na het weekeinde weer opende. De politie heeft nog geen idee hoe de rovers door de betonnen vloer van de 500 vierkante meter grote kluis hebben kunnen dringen. Uit vijf containers met biljetten van 50 reais (ongeveer 18 euro), voerden zij 3.500 kilo geld af, nadat de bewakingscamera's en bewegingssensoren buiten werking waren gesteld.

De mannen hadden een huis in de buurt van het bankgebouw gehuurd en gaven zich uit voor hoveniers. Als tuinmannen konden ze zo zonder bij omwonenden argwaan te wekken grote hoeveelheden grond in auto's laden en afvoeren. In werkelijkheid werkten zij vier meter onder de grond aan een tunnel die in totaal tachtig meter lang was en onder de kluis van de bank uitkwam.

De tunnel bleek met houten panelen en plastic versterkt, en voorzien van elektrische verlichting. Volgens sommige berichten was de tunnel ook voorzien van airconditioning. In de tunnel vond de politie een slijpmachine, een boor, een elektrische zaag en een soldeerlamp. ,,Het is iets dat je in een film ziet'', zei een rechercheur tegenover journalisten. ,,De tunnel gaat onder twee huizenblokken door''.

De Braziliaanse politie heeft een klopjacht geopend op de `hoveniers'. Van de buit is vooralsnog niets teruggevonden. De tot nu toe grootste bankroof in Brazilië vond in 1999 plaats. Toen stalen dieven ongeveer 37 miljoen reais uit een bank in Saõ Paulo.