Feyenoord: aangifte na vals contract

Feyenoord heeft gisteren bij de Rotterdamse politie aangifte gedaan van valsheid in geschrifte. Volgens de club had het AD een contract in handen met een valse handtekening van een bestuurs- of directielid.

Op grond van deze overeenkomst heeft het dagblad geschreven dat de voetballers Salomon Kalou en Dirk Kuijt zouden zijn verkocht aan een buitenlandse investeringsmaatschappij die de spelers op hun beurt aan een buitenlandse club zouden kunnen doorverkopen.

Feyenoord heeft de krantenberichten, die zaterdag en gisteren werden gepubliceerd, altijd tegengesproken.

De club geeft wel toe te hebben gesproken met de Portugese voetbalmakelaar Nelio Lucas, die namens de investeringsgroep Soccer Investments en Representations zou hebben onderhandeld. ,,Iedereen mag met ons praten, maar wij houden Kalou en Kuijt aan hun contract'', zegt Feyenoord-woordvoerder Jan D. Swart. Volgens hem speelde de naam van Kuijt zelfs geen enkele rol in de hele affaire.

Joris van Benthem, jurist van Feyenoord: ,,Op het contract staat een handtekening van een vertegenwoordiger van Feyenoord plus twee getuigen'', verduidelijkt de jurist van de Rotterdamse club. ,,Er staat geen naam bij. De krabbel lijkt echter totaal niet op de handtekening van een onzer directieleden.'' Feyenoord ontkent betrokkenheid van commissaris Willem Scholten, die vorig jaar in opspraak raakte als directeur van het gemeentelijk havenbedrijf en vervolgens opstapte.

Jurist Van Benthem verwijt het AD dat de krant het document niet voor de publicatie heeft laten verifiëren bij Feyenoord. ,,We hadden het graag vrijdag onder ogen gekregen. Dan hadden we gelijk kunnen zeggen dat die handtekening vals is.'' Feyenoord heeft het contract pas gisteren kunnen inzien.

De Rotterdamse club eist een rectificatie van het AD, dat vandaag een stuk op de voorpagina plaatste en drie sportpagina's aan de valse documenten wijdde, maar de eerdere berichten niet officieel rechtzette en de artikelen zelf ook niet als rectificatie beschouwt.

Feyenoord en het AD voeren momenteel via advocaten overleg over een mogelijke rectificatie. De club overweegt eventueel een kort geding aan te spannen, waarin ze van het AD de bron van het document en een rectificatie eisen. De krant houdt er inmiddels zelf ook rekening mee, dat het document niet authentiek zou kunnen zijn. Het dagblad ziet nog wel voldoende aanleiding de zaak verder te onderzoeken.

Mark Wotte, technisch directeur van Feyenoord, benadrukt dat Kuijt en Kalou komende zondag gewoon van de partij zijn bij de seizoensopening tegen NAC in Rotterdam. Beide aanvallers waren vorig seizoen verantwoordelijk voor bijna de hele doelpuntenproductie. Wotte: ,,We gaan er van uit dat beiden de rest van het seizoen bij ons blijven.''

Trainer Erwin Koeman verklaart dat de transfergeruchten geen invloed hebben op het functioneren van Kuijt en Kalou. Ze namen gistermiddag na de training minuten de tijd om fans van van Feyenoord van een handtekening te voorzien en met hen lachend op de foto te gaan.

Koeman: ,,Dirk kan goed met druk omgaan. We hebben hem tijdig op de hoogte gesteld van het artikel waarin zijn naam wordt genoemd. Salomon wist niet eens wie de trainer is van Benfica, waar hij zogenaamd naar toe zou gaan. Toen ik zei dat mijn broer Ronald daar werkt, moest hij heel hard lachen.''

Feyenoord speelt vanavond een oefenwedstrijd tegen de amateurs van Voorschoten.