Feestkip in een pan

Een eenvoudig te maken gerecht voor een feestelijk gebeurtenis waar, dat blijkt uit de bovenstaande lijst, 10 gasten aanwezig zullen zijn die ieder 3 drumsticks mogen opeten. Pas de hoeveelheid ingrediënten aan als er meer of minder dan 10 gasten aanwezig zullen zijn. Zet bij voorkeur een royale rechthoekige ovenschaal of braadslee klaar. Handig zijn de aluminium bakken die onder andere in de keuken van Griekse en Turkse restaurants worden gebruikt. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Smeer de bodem van de schaal, braadslee of bak dun in met olijfolie. Leg de drumsticks in de schaal en giet olijfolie erover. Wentel de drumsticks door de olie, zodat ze aan alle kanten van een dun laagje zijn voorzien. Hak de ontvelde knoflooktenen in grove stukken. Pers de helft van de sinaasappels uit en zeef het sap. Meng sinaasappelsap en honing door elkaar. Snijd de overgebleven, gewassen sinaasappels in plakken. Leg de sinaasappelplakken onder de drumsticks en stop de stukjes knoflook tussen de drumsticks. Giet het honing-sinaasappelsap over de kip. Leg hier en daar een takje tijm.

Strooi ten slotte zout en versgemalen peper over de kip. Plaats de schaal in het midden van de oven en rooster de drumsticks in ongeveer 50 minuten door en door gaar. Keer de drumsticks een paar keer met behulp van een lange vork om. De drumsticks kunnen zowel warm als koud worden gegeten.

Lekker bij dit gerecht: een grote schaal gevuld met knapperige slabladen, komkommerblokjes, gehalveerde kleine tomaatjes, ringen van rode ui, fijngehakte platte peterselie en verkruimelde feta. Roer door de basis-vinaigrette pittige gele Dijon mosterd.

Morgen: lamsbout

    • Anne Scheepmaker