Eerste fonds voor parkeergarages

Vastgoedontwikkelaar en -beheerder Bouwfonds lanceert dit najaar het eerste beleggingsfonds voor parkeergarages in Europa. Het parkeerfonds, dat een omvang krijgt van 300 miljoen euro, moet in drie jaar uitgroeien tot veertig parkeergarages in acht of negen Europese landen.

Bouwfonds, een dochter van ABN Amro, speelt met het nieuwe fonds – ,,misschien wel het eerste ter wereld'', volgens J. Reijnders, adjunct-directeur Institutionele Beleggingen van Bouwfonds Asset Management – in op een groeiende markt. In steeds meer landen is parkeren een steeds groter probleem, waardoor er meer parkeerplaatsen nodig zijn en de tarieven stijgen. ,,Het risico dat de huurder van een parkeergarage vertrekt, is dus klein en daarmee is het risico voor de belegger beperkt.'' Bouwfonds mikt op 10 procent rendement per jaar.

Bouwfonds Asset Management, dat 100 procent eigenaar van de parkeergarages wordt, wil beginnen met tien garages in Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. Dat zijn de landen waar het Franse bedrijf VINCI actief is. VINCI is Europees marktleider in het beheer van parkeerplaatsen en strategisch partner van Bouwfonds in het nieuwe beleggingsfonds. VINCI zal in veel gevallen de parkeergarages van Bouwfonds Asset Management huren, legt Reijnders uit. ,,Zij kennen de markt goed en weten dus waar we moeten zijn.''

Samen met VINCI gaat Bouwfonds ook studeren op meer service aan de parkeerder. ,,Denk aan het lenen van een paraplu of fiets als je je parkeerkaartje inlevert bij de receptie'', zegt Reijnders. ,,En aan iemand die de boodschappen naar je auto sjouwt of uit veiligheidsoverwegingen met je meeloopt naar de auto.'' Naast deze gratis diensten ziet Reijnders ook behoefte aan bijvoorbeeld een stomerij en een autowasservice. ,,De parkeermarkt zal steeds professioneler worden.''

ACHTERGROND: pagina 12

    • Friederike de Raat