De geschiedenis van TV10

Wat circa vijftien jaar geleden met commerciële televisie nog niet kon, lijkt nu orde van de dag. Vanaf 12 augustus komen er twee nieuwe commerciële zenders bij: Talpa en RTL7. De laatste is eigenlijk de al bestaande zender Yorin. Vanavond zendt Andere tijden nogmaals de documentaire van 28 september 2004 uit over het debacle met het sterrennet TV10.

Joop van den Ende ontwikkelde in 1989 een plan voor een eigen commerciële zender TV10. Daaraan zouden `sterren' als Henny Huisman, Ron Brandsteder, André van Duin en Jos Brink meedoen. Hij was destijds de grootste leverancier van amusement aan de publieke omroepen, maar wilde met een eigen zender meer entertainment bieden. En om ook nog serieus genomen te worden moest er ook onderzoeksjournalistiek op de zender te zien zijn. Ervaren journalisten als Feike Salverda, Ton Elias en Hugo van Rijn traden toe tot TV10. De sfeer was opgewonden: ,,Er gebeurde van alles, je verwachtte elk moment een tijger in de gangen'', vertelt journalist Willem Lust, nu werkzaam voor de actualiteitenrubriek Nova.

Joop van den Ende rekende buiten de Nederlandse regering. De mediawet verbood commerciële televisie in Nederland en de Tweede Kamer was onder het tweede kabinet-Lubbers te verdeeld om die te veranderen. Zijn CDA was pertinent tegen commerciële televisie. Coalitiepartner VVD was er juist voor. Dan was er nog CDA'er Elco Brinkman als minister van Cultuur. Brinkman wilde wel meebuigen met de plannen voor TV10, maar premier Lubbers verhinderde dat. Lubbers wilde het publieke bestel voor concurrentie behoeden. In een zogeheten `blauwe brief' liet Lubbers aan Brinkman weten dat er absoluut geen commerciële tv zou worden toegestaan.

Van den Ende wijkt uit naar het buitenland – net als het nieuwe RTL-Veronique. Het Commissariaat van de Media moet een van de twee initiatieven toelaten op de Nederlandse kabel en kiest voor RTL, die de juiste juridische constructie had. Andere tijden belicht ook hoe getracht is Van den Ende en zijn sterren weer bij de publieke omroep te halen, maar tevergeefs. Van den Ende wilde nog wel met het Franse TF1 in zee gaan, maar ook dat ketste af. In de documentaire zegt hij: ,,Het was een flop. Daar kan ik slecht tegen. Ik durfde een paar maanden de straat niet op. Ik schaamde me dood.''

Andere tijden (herhaling uit 2004), NPS, 20.55-21.30u.