De bel voor de laatste ronde

Koninklijke klokken klinken klassiek. `Dokken voor klokken' heet de collecte van de Zutphense Walburgiskerk voor de financiering van nieuwe klokken, gegoten door Koninklijke Eijsbouts. Handelsconcern Reesink (127 miljoen euro omzet, 368 medewerkers) neemt er één voor zijn rekening, een afscheidscadeautje bij het vertrek naar Apeldoorn.

Hier geldt: wie het breed heeft, laat het hoog hangen. Afgelopen week boekte Reesink weer een overwinning in de al jaren durende juridische strijd met de gemeente Apeldoorn over Reesinks verhuizing van Zutphen naar Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn moet over een schadevergoeding ook wettelijke rente vergoeden. Samen goed voor ruim een half miljoen euro. En dan moet een rechterlijke uitspraak over de grote schadeclaim, wegens de vertraging van de verhuizing, nog komen.

De schadeclaim is een van de ongewisheden voor beleggers in het handelshuis. In april sloegen president-directeur B. ten Doeschate en de ondernemingsraad van Reesink een overnamebod van de randstedelijke vastgoedbelegger Van Herk af. Van Herk bood 70 euro per aandeel.

Na het mislukken van het bod gebeurde echter niet wat je zou verwachten: geen koersval. De koers vanochtend was 76 euro. Beleggers en speculanten gaan er kennelijk vanuit dat Van Herk alleen een ondergrens heeft aangegeven. Er zit meer in het vat.

Dat is ook de suggestie van de Reesink-top tijdens het afwijzen van het bod van Van Herk. Sindsdien is echter weinig meer vernomen van de vijf onbekende partijen met wie Reesink over intensieve samenwerking praatte.

Bij het uitbrengen van zijn bod had Van Herk een aandelenbelang plus toezeggingen van beleggers ter waarde van bijna een kwart van de Reesink-aandelen die op de beurs verhandelbaar zijn. Van Herk heeft sindsdien geen officiële melding gedaan van een aandelenbelang van 5 procent of meer.

Maar afgelopen maand meldde zich een andere professionele belegger die een kien oog heeft voor de kans dat een van zijn beleggingen wordt opgekocht: het Delta Deelnemingen beleggingsfonds. Goed voor 481 miljoen euro vermogen. Rendement vorig jaar: 32 procent, bijna het dubbele van de beursgraadmeter voor middelgrote bedrijven (AMX index).

Het fonds prijst zichzelf onder meer aan met actieve bemoeienis met de directie van bedrijven waarin zij belegt. Maar of Ten Doeschate dat op prijs stelt?

In het verleden was Delta Deelnemingen aandeelhouder in diverse bedrijven die later werden overgenomen: Delft Instruments, Polynorm, GTI en Nagron, een handels- en vastgoedbedrijf. Nagron werd opgekocht door... Van Herk.

    • Menno Tamminga