Crisis om invoer Chinees textiel verscherpt

De crisis rond de Europese invoer van textiel uit China is gisteren verscherpt. Na een importstop vorige maand voor truien wegens overschrijding van het quotum, werd gisteren de maximaal toegestane hoeveelheid broeken bereikt. In de branche wordt gevreesd dat op korte termijn hetzelfde zal gelden voor blouses en beha's uit China.

Brancheorganisaties Modint (mode, interieur, tapijt en textiel) en Vivo (Vereniging Importeurs uit het Verre Oosten) stuurden gisteren een brandbrief aan staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken). Daarin spreken zij van een ,,noodsituatie waarin Nederlandse kledingleveranciers/ -importeurs zich bevinden na het invoerverbod dat de Europese Commissie heeft ingesteld voor kleding uit China''.

Op 10 juni kwamen de Europese Commissie en China de instelling overeen van quota tot 2008 voor tien categorieën textiel. Dit gebeurde nadat de Europese markt overspoeld dreigde te raken met Chinees textiel als gevolg van de liberalisering van de Chinese import in de EU vanaf 1 januari. Maar de quota blijken onvoldoende voor de hoeveelheid reeds in China bestelde kleding voor dit jaar.

Volgens handelsspecialist Antonio Barberi Ettaro van Modint gaat het voor de Nederlandse markt om ongeveer 4 miljoen stuks kleding die door de importstop nu niet meer mogen worden ingevoerd, maar die wel al zijn betaald of waarvoor contracten zijn afgesloten. Met een gemiddelde winkelwaarde van 15 euro dreigt zo voor de Nederlandse textielimporteurs en -detailhandel een strop van 60 miljoen euro, aldus Modint. Volgens handelsdeskundige Godfried Smit van de verladers- en vervoerdersorganisatie EVO bedraagt de inkoopwaarde van het textiel gemiddeld 2 euro per stuk. Ook de EVO heeft bij Van Gennip om aandacht voor de kwestie gevraagd.

Hoewel Van Gennip het Nederlandse aanspreekpunt is voor de branche, worden beslissingen over de textielquota in Brussel genomen. Een woordvoerder zegt dat de Europese Commissie inzake truien China nu heeft voorgesteld een deel van het quotum voor 2006 te gebruiken. ,,We wachten op hun antwoord.'' Het quotum voor broeken is onverbiddellijk, zegt de woordvoerder. ,,Er worden geen nieuwe invoerlicenties afgegeven.'' Voorzitter David van Huiden van Vivo spreekt van ,,veel incompetentie'' bij de Commissie.