Celstraf voor groep jeugdige verkrachters

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren twee jongens (17 en 19 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk twaalf en achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk voor hun betrokkenheid bij een groepsverkrachting van een elfjarig meisje in 2004. De jongens kregen ook een taakstraf.

De rechtbank sprak een achttienjarige jongen vrij van verkrachting, omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat hij het meisje tot seks had gedwongen. Hij kreeg echter wel vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor ontucht. Ook deze jongen kreeg daarnaast een leerstraf.

Volgens justitie maakten de drie jongens deel uit van de zogeheten `Cabo pimp unit' (CPU), een groepje Kaapverdische jongens in Spangen dat geregeld jonge meisjes verkracht. Het meisje werd in 2004 in een woning in Spangen door vier jongens meerdere malen misbruikt. Ze verkrachtten haar om beurten, terwijl de anderen toekeken.

Eerder dit jaar werden twee andere leden (17 en 19) van de Cabo pimp unit veroordeeld voor een zedendelict. In september moeten nog twee jongens voorkomen. Een van hen heeft volgens justitie acht zedendelicten gepleegd.

Tijdens de zitting twee weken geleden pleitte de officier van justitie voor een ,,gedegen onderzoek'' naar de oorzaken van de seksuele ontsporingen. Want politie en justitie kunnen nu weinig meer doen dan ,,achteraf de scherven bij elkaar vegen'', zei hij. Uit de verhoren twee weken geleden bleek dat de jongens het het aanranden en verkrachten van een meisje – `ballen', zoals ze het zelf noemen – een doodnormale bezigheid vinden. Eerder behandelde de Rotterdamse rechtbank groepsverkrachtingen in Katendrecht, Rotterdam-West en -Oost. Naar aanleiding van die zaken vroeg de justitie ook al om een onderzoek, maar dat was nog niet begonnen.