Camping moet Polen wegsturen

Burgemeester en wethouders van de Noord-Limburgse gemeente Bergen willen dat Poolse werknemers die zijn gehuisvest op twee campings in het kerkdorp Wellerlooi, onmiddellijk vertrekken.

Het college van B en W heeft dat besluit genomen omdat hun verblijf in strijd is met het bestemmingsplan, aldus CDA-wethouder N. Vloet van Ruimtelijke Ordening. ,,De campings zijn bedoeld voor recreatie, en dat willen we zo houden.''

Op camping De Looi verblijven volgens Vloet nog maar enkele Polen. De eigenaar heeft toegezegd dat zij binnenkort weggaan, zegt hij. Maar de eigenares van camping Maasland tekent beroep aan tegen de beslissing van B en W. Op haar camping met twintig standplaatsen verblijven al enige jaren lang alleen Polen. Momenteel zijn dat er zo'n vijftig. Zij werken bij bedrijven in de omgeving.

De campinghoudster heeft de gemeente verzocht de bestemming van haar camping te veranderen in `verblijfslocatie'. Maar wethouder Vloet zegt dat dat niet kan, ,,óók omdat de buurt daar bezwaar tegen maakt''. Hij voegt daaraan toe dat de eigenares haar camping mag uitbreiden, zodat ze méér toeristen kan herbergen waardoor haar bedrijf rendabel kan blijven.

De wethouder ontkent dat er onvoldoende huisvesting zou zijn voor de Poolse werknemers in Noord-Limburg. Hij wijst er op dat de van de campings weggestuurde Polen bijvoorbeeld terecht kunnen in het leegstaande klooster De Hammert.

Een andere mogelijkheid is het asielzoekerscentrum in Heijen, in de nabijgelegen gemeente Gennep, waar plaats zou zijn voor een paar honderd Poolse gastarbeiders.

De provincie Limburg meldde vorige maand nog bezorgd te zijn over het gebrek aan huisvestingsmogelijkheden voor buitenlandse werknemers. In Noord-Limburg werken naar schatting ongeveer achtduizend Polen.