Bekele prolongeert titel op 10.000 meter, maar start niet op de vijf kilometer

De Ethiopische langeafstandsloper Kenenisa Bekele is gisteravond in Helsinki wereldkampioen op de 10.000 meter geworden. De winnende tijd was 27.08,87. Tweede werd Bekele's landgenoot Sileshi Sihine (28,08,87) en derde de Keniaan Moses Mosop in 27.08,96.

Bekele prolongeerde zijn wereldtiteld van twee jaar geleden in Parijs, maar wil geen poging doen de dubbel met de 5.000 meter te veroveren. Zowel twee jaar geleden als vorig jaar bij de Spelen in Athene werd Bekele op de 5.000 meter verslagen. In Parijs won de Keniaan Eliud Kipchoge en bleef ook de Marokkaan Hicham El Guerrouj hem voor. En in Athene hield El Guerrouj hem van een tweede gouden plak af. In Helsinki is het nodige te doen om de weigering van Bekele de 5.000 te lopen. De Ethiopische federatie heeft grote druk op hem uitgeoefend om voor de eer van het land wel te starten. Maar op nadrukkelijk advies van zijn Nederlandse manager Jos Hermens heeft Bekele voet bij stuk gehouden. Een houding die hij alleen had laten varen als El Guerrouj ook had gelopen.