Ashton Brothers op festival Edinburgh

Op het Fringe Festival van het Schotse Edinburgh, dat afgelopen weekeinde begon, staan dit jaar ook twee Nederlandse voorstellingen: Lee Harvey Oswald: The Musical, en Ballyhoo! van de Ashton Brothers.

De Ashton Brothers brengen snel clownesk variété met een knipoog. ,,Het is eng,'' zegt Joost Spijkers, één van de vier Ashton Brothers, ,,we vallen in Nederland op omdat we een vorm van theater maken die hier door niemand anders wordt gemaakt: dan ben je al snel de beste. Maar in Edinburgh zijn er zeker twintig andere groepen die dezelfde stijl als wij hanteren. Ik heb geen idee of we ons tussen hen óók staande houden.'' Op de eerste avond zaterdag trokken de Ashton Brothers tweehonderd mensen.

Tijdens het grootste theaterfestival ter wereld zijn meer dan duizend voorstellingen te zien. De concurrentie is groot. En iedereen hoopt op boekingen van de honderden programmeurs die er rondlopen. Tijdens het openingsgala kregen de Ashton Brothers zeven minuten om zich te presenteren. Dat leverde de groep een aanbieding op om te komen spelen in Zimbabwe. Ballyhoo! speelt nog drie weken op het Fringe. Voor de veiligheid hebben de vier leden van de Ashton Brothers alvast de eerste helft van 2006 vrijgehouden voor een mogelijke buitenlandse tournee.

Ook de Nederlandse makers van Lee Harvey Oswald: the Musical, over de moordenaar van de Amerikaanse president Kennedy, hopen op een internationale tournee. De groep zou al een aanbieding hebben gekregen van een theater in Dallas, de stad waar Kennedy in 1963 werd doodgeschoten. De musical wordt verteld vanuit het perspectief van de excentrieke moeder van de dader.

Eerder slaagden het mime-duo Mini & Maxi en muziekcabaretier Hans Liberg om via de Fringe in het buitenland aan werk te komen. The Fringe is het bijfestival van Edinburgh. Het in omvang kleinere hoofdfestival begint pas over een paar weken.