Ajax-ADO Den Haag zondag zonder publiek

De competitiewedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag wordt komende zondag op neutraal terrein en zonder publiek gespeeld. Dit heeft de KNVB gisteren bekendgemaakt. De voetbalbond overweegt de plaats zo lang mogelijk geheim te houden.

,,We zijn nu bezig met een locatie. De clubs zullen we eerder moeten informeren, maar we weten nu nog niet of we verder nog iets bekendmaken'', aldus een woordvoerder van de KNVB. De bond beseft dat de plaats van handeling moeilijk tot het laatste moment geheim kan worden gehouden. Zeker als de media wél tot het duel wordt toegelaten.

De wedstrijd wordt op televisie – rechtstreeks via Versatel en later in samenvatting via Talpa – uitgezonden. ,,Je moet niet vergeten dat de belangenorganisatie Eredivisie CV contracten heeft lopen met hen.''

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de eredivisie dat een competitiewedstrijd op neutraal terrein en zonder publiek moet worden gespeeld. Eind juli verbood burgemeester Cohen van Amsterdam de wedstrijd tegen ADO Den Haag, die in het verleden geregeld problemen met de beide supportersgroepen opleverde, op zowel zaterdag als zondag. Cohen beschikt, mede door andere grote evenementen, over te weinig politiecapaciteit. Den Haag had al eerder laten weten dat Ajax ook niet welkom was in het Haagse Zuiderpark.

Beide clubs zeggen in een reactie de stap van de voetbalbond KNVB te betreuren. Ajax-directeur Arie van Eijden sprak van ,,een nederlaag voor het voetbal''. Ajax en de supportersvereniging van Ajax houden de mogelijkheid open om financiële claims in te dienen. ,,Die claims zullen we dan doorsturen naar de gemeente Amsterdam'', aldus de zegsman van de KNVB.

In het verleden werd nog altijd een alternatieve datum gekozen, maar volgens de bond is dat nu nauwelijks mogelijk. ,,We zouden die wedstrijd pas in de winterstop kunnen laten spelen. Dat betekent dat de competitie een half jaar lang scheef loopt. In het verleden is er juist altijd kritiek geweest, met name van de clubs, dat het schema niet strak genoeg was.''