Zonder krabbel van Kalou geen transfer

De Feyenoord-spitsen Kalou en Kuijt zouden in handen zijn van een investeringsmaatschappij. Alle hoofdrolspelers in deze soap zeggen van niets te weten. `Het lijkt me duizend procent onzin.'

Worden de Feyenoord-spitsen Salomon Kalou en Dirk Kuijt binnenkort de duurste uitzendkrachten van Nederland? In handen van externe geldschieters en tijdelijk gedetacheerd bij een goed betalende voetbalclub?

Zover is het nog lang niet, maar duidelijk is wel dat de komst van de investeringsgroep Soccer Investment and Representations, die beide spelers geheel of deels in handen zou hebben, de onrust in Rotterdam-Zuid nog groter heeft gemaakt. Eerst wilde Kalou naar PSV waar hij zich sportief en financieel zou kunnen verbeteren. Volgens berichten in het Algemeen Dagblad zou Feyenoord de 20-jarige Ivoriaan echter in zijn geheel aan investeerders hebben verkocht, die Kalou inmiddels bij het Portugese Benfica zou hebben gestald.

Allemaal onzin zegt Feyenoord op haar beurt. Toch pleegde trainer Erwin Koeman voor de zekerheid een telefoontje naar broer Ronald, de nieuwe trainer van Benfica. Die zei van niets te weten. Net als Kalou die ook zijn eventuele verkoop uit de krant moest lezen. En dan is er ook nog de Portugese krant Record die gisteren wist te melden dat Kalou vandaag in Lissabon wordt gepresenteerd. ,,Het lijkt er op dat er een hetze tegen Feyenoord wordt gevoerd'', stelt Ger Lagendijk, zaakwaarnemer van zowel Erwin als Ronald Koeman. ,,Ik kan me niet voorstellen dat de rechten van Kalou in handen zijn van een investeringsmaatschappij zonder dat de speler en de leiding van Feyenoord op de hoogte zijn. Het lijkt me duizend procent onzin.''

Het fenomeen van externe geldschieters is niet nieuw. In Eindhoven zullen veel mensen zich nog de onrust herinneren rond met name spits Mateja Kezman. Externe financiers hadden de helft van de transfer van de Serviër voor hun rekening genomen en toen PSV (in 2003-2004) een mislukt Europees seizoen had beleefd, wilden zij wel eens rendement zien. Dat kon, want onder anderen het schatrijke Chelsea toonde belangstelling en contractueel was bedongen dat PSV hem na drie jaar zou verkopen.

Dat externe financiers destijds voor bijna 30 miljoen euro in spelers van PSV hadden gestoken, wat uit het jaarverslag bleek, leverde destijds nauwelijks publiciteit op. Ook Feyenoord doet al langer pogingen om een spelersfonds op te zetten. Bij NEC is onder anderen Edgar Baretto in handen van rijke fans, bij NAC heet het spelersfonds De Parel.

Bij Kalou zou deze ontwikkeling verder gaan. Hij zou zelfs geheel in handen zijn van een investeringsgroep die hem overal kan aanbieden. Dat maakt de zaak volgens Lagendijk ook zo ongeloofwaardig. ,,Het is een groot risico en ik kan me ook niet voorstellen dat het waar is'', meent Lagendijk. ,,De speler bepaalt namelijk zelf waar hij heengaat. Een investeringsmaatschappij kan alleen namens een club of namens een speler handelen.''

Toch zijn spelers vaak handelswaar. Zo ging de jonge Braziliaan Anderson deze zomer als `leasespeler' van Gremio naar FC Porto. De rechten van de voetballer zijn grotendeels in handen van een investeringsgroep. De resterende 30 procent is nog in bezit van Gremio.

Groot verschil met Kalou en Kuijt is echter dat de spelers – en hun zaakwaarnemers – van niets zeggen te weten. En dan is een verkoop onmogelijk, zegt Harro Knijff die als advocaat onder meer in de voetbalwereld actief is. ,,Een dergelijke verkoop kan alleen met toestemming van Kalou. Als hij inderdaad niets weet, is er dus helemaal niets aan de hand. Feyenoord kan Kalou aan zijn arbeidscontract houden, Kalou kan bij Feyenoord hetzelfde doen.''

Mogelijk is het volgens Knijff nog wel dat alleen de transferrechten worden verkocht. Dat zou Feyenoord, dat naar verluidt wel wat liquide middelen kan gebruiken, direct geld opleveren zonder de spelers meteen te moeten missen. Knijff: ,,Maar ook dit lijkt me sterk. Feyenoord zou natuurlijk wel gek zijn om iets te verkopen zonder Kalou of Kuijt te informeren. Want bij transfers is altijd de handtekening van een speler nodig. Het klinkt misschien pathetisch, maar we hebben het hier wel over mensen. Kortom, er is eigenlijk niets aan de hand.''

Lagendijk hekelt de hele gang van zaken rond Kalou. Hij heeft ook geen goed woord over voor Kalous zaakwaarnemer Rodger Linse die eerder op de televisie verklaarde dat Feyenoord met PSV over een transfer moest praten. ,,Ik heb daar met verbijstering naar gekeken. Het contract tussen Feyenoord en Kalou is met het volle bewustzijn van beide partijen getekend. De verbintenis loopt nog twee jaar door'', zegt Lagendijk. ,,In feite is het schandalig om zo een breuk te forceren.''

Artikelen over de verkoop van de spelers aan een investeringsmaatschappij zijn volgens Lagendijk ,,tricky''. ,,Het begint er zelfs op te lijken dat het AD een onderdeel speelt bij een transfer van Kalou. Alsof bepaalde mensen daar belang bij zouden hebben. Het heeft voor Erwin Koeman weinig zin om steeds energie te steken in verkeerde berichtgeving. Dezelfde krant meldde eerder dat Foeke Booy de nieuwe trainer van Feyenoord zou worden. Net als toen zitten ze er nu weer helemaal naast.''

Redacteur Chris van Nijnatten van het AD noemt Lagendijks suggestie dat de krant belang bij een transfer zou hebben ,,uiterst kwalijk''. ,,Hoe haalt hij het in zijn hoofd? Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten'', stelt Van Nijnatten. ,,Wij hebben voldoende harde bewijzen in handen voor ons verhaal. Al kunnen we nooit helemaal uitsluiten dat ook wij belazerd worden, maar daar gaan we niet vanuit.''

    • Koen Greven
    • Erik van der Walle