Werkzaam vaccin vogelgriep

De Amerikanen hebben een werkend vogelgriepvaccin voor mensen in handen. Dat heeft dr. Anthony Fauci, directeur van het Nationaal instituut voor allergie en infectieziekten zondag gezegd in Amerikaanse media. Tests van het vaccin bij vrijwilligers lieten zien dat er na injectie voldoende afweerstoffen ontstaan om ziekte te voorkomen.

De productiecapaciteit van het vaccin ziet Fauci nu als het grootste probleem. Hij schat dat influenzavaccinfabrikanten wereldwijd een productiecapaciteit hebben van 450 miljoen doses per jaar; te weinig voor een wereldbevolking van ruim 6 miljard. Productie vindt plaats in bebroede kippeieren. Alleen de productie van de benodigde eieren is al een probleem. Deze maand beëindigen de fabrikanten de productie van het influenzavaccin voor de komende `reguliere' wintergriepgolf op het noordelijk halfrond. Dat vaccin bevat andere virussen dan het H5N1-virus dat momenteel in Zuidoost-Azië onder het pluimvee heerst en inmiddels 57 mensen heeft gedood.

Het nieuwe vaccin is gebaseerd op een virus uit een van de eerste Vietnamese patiënten. Het is onzeker of het Aziatische H5N1-virus zodra het zich ontwikkelt tot een virus dat een wereldwijde epidemie kan veroorzaken nog precies gelijk is aan het virus waarop nu het Amerikaanse vaccin is gebaseerd. Vorige maand was dat nog het geval, stelde de Wereldgezondheidsorganisatie.

De Amerikanen hadden eerder dit jaar 2 miljoen doses van het vaccin besteld bij de Franse vaccinproducent Sanofi-Aventis. Dat vaccin ligt lang houdbaar `in bulk' opgeslagen, zei Fauci, en zou op zijn vroegst in september in doses beschikbaar kunnen zijn.