Vroemen imponeert op 3.000 m steeple

Simon Vroemen heeft zich gisteren bij de WK atletiek geplaatst voor de finale van de 3.000 meter steeple. De Nederlandse kampioen eindigde in zijn serie als derde, hetgeen directe kwalificatie betekende.

Vroemen liep met 8.13,08 zijn beste race van dit seizoen. Wereldrecordhouder Saif Saaeed Shaheen, voormalig Keniaan die nu voor Qatar uitkomt, won de race in 8.11,79. De Keniaan Ezekiel Kemboi eindigde als tweede in 8.11,90. De finale is morgenavond. Vroemen weet dat de eindstrijd een duel tussen de Kenianen en de lopers uit Qatar gaat worden. Zelf hoopt hij ook een rol te spelen. ,,Ik sluit een medaille niet uit, maar de kans erop is ongeveer 20 procent'', zei de Europees recordhouder en nummer zes van Athene.

Carolina Kluft heeft na twee spannende dagen haar wereldtitel op de zevenkamp geprolongeerd. De Zweedse bleef in Helsinki haar grote rivale Eunice Barber uit Frankrijk nipt voor. Kluft verdedigde gisteravond op de afsluitende 800 meter een minimale voorsprong van achttien punten.

Barber probeerde het gat op de 800 meter nog wel te dichten. Ze plaatste in de slotronde een aanval. Kluft pareerde op de laatste 200 meter, liep het gat dicht en versloeg de in Sierra Leone geboren atlete ruim. Kluft tekende voor een totaal van 6887 punten, Barber had er 6824. Brons ging naar Margaret Simpson uit Ghana met 6375 punten. Karin Ruckstuhl werd achtste. de Nederlandse atlete, die een puntentotaal had van 6174, kwam in de Finse hoofdstad niet in de buurt van haar Nederlandse record (6318). Dat had vooral te maken met haar mindere prestaties met de kogel en de speer.