Volleybalsters geplaatst voor WK in Japan

De Nederlandse volleybalsters hebben zich gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen volgend jaar in Japan. De ploeg van bondscoach Avital Selinger bleef bij het toernooi in Ankara ongeslagen.

In het laatste duel werd gastland Turkije overtuigd met 3-0 (25-23 25-12 25-13) verslagen.

Nederland was zaterdag al verzekerd van een ticket naar Azië na de zege op België en de winst van de Turkse vrouwen op Oekraïne, die ook naar de wereldtitelstrijd mogen. De overwinning op de Belgische vrouwen kwam wel verrassend moeizaam tot stand (3-2).

In de Atatürk Sport Hall won Nederland gemakkelijk de eerste set: 25-20. Vanaf dat moment verslapten de Nederlandse volleybalsters echter. België nam zowaar de leiding door de twee daaropvolgende sets naar zich toe te trekken (21-25 24-26). Na een donderpreek van Selinger trok Nederland de stand weer gelijk (25-8), waarna een bloedstollend slot volgde. In de vijfde en beslissende set bleek Nederland het sterkst: 19-17.

,,Het was een zware wedstrijd'', keek Manon Flier terug. ,,Misschien kwam dat omdat we nog nooit tegen België hebben gespeeld.'' Toch was coach Selinger tevreden met de prestatie van zijn speelsters. ,,Dankzij onze ervaring hebben we de winst gepakt.''

Na het moeizame duel met de Belgische vrouwen speelde Nederland tegen Turkije een bevrijdende wedstrijd. Ondanks de heksenketel met ruim 5.000 Turken op de tribune, bleven de speelsters koel. ,,We hebben een ontzettend goede wedstrijd gespeeld. Ik had wat ruimte anderen speeltijd te geven. Ze hebben het goed gedaan. Het was een perfecte afsluiting'', stelde bondscoach Selinger vast.

Na zware periode met de Grand Prix in Azië, de kwalificatie van de GP in Azerbeidzjan en het toernooi in Ankara krijgen de speelsters een aantal dagen rust. Daarna gaat Selinger zich met de vrouwen voorbereiden op de EK in september in Kroatië.

In de voorbereiding speelt Nederland eind augustus een vierlandentoernooi in Polen met het gastland, Bulgarije en Duitsland. Begin september staat nog een oefenreeks in Duitsland op het programma.

De Nederlandse volleybalmannen wisten zich niet direct te plaatsen voor het WK. Doordat zij de laatste groepswedstrijd met 3-1 (28-30, 25-21, 25-18 en 25-15) verloren van gastland Frankrijk, zijn de mannen veroordeeld tot een extra kwalificatietoernooi in het Bulgaarse Varna. De ploeg van bondscoach Harry Brokking ontmoet nu van 19 tot en met 21 augustus Bulgarije, Portugal en een nog onbekende derde tegenstander. Slechts één van die vier landen kan een startbewijs bemachtigen.