Vervolg ProTour in gevaar

De overkoepelende organisatie van de Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España doet definitief niet mee aan de ProTour van de internationale wielerbond UCI. Daarmee lijkt na een jaar een einde te komen aan de revolutionaire plannen van de volgende maand aftredende UCI-voorzitter Verbruggen.

Zonder medewerking van de drie grote wielerondes is niet langer sprake van de beoogde professionalisering van het cyclisme. De organisatoren van de Tour en de Giro zijn ook wedstrijdleider van Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije.

De UCI heeft de afgelopen weken geen akkoord weten te bereiken met de ASO, de organisatie van de Tour, waarbij de Giro en Vuelta zich hebben aangesloten. De UCI gaat toch verder met de ProTour, die dit seizoen op initiatief van Verbruggen werd geïntroduceerd. De wielerunie wil alternatieven bedenken voor alle afvallers.

Verbruggen zei zaterdag dat de ASO ,,onmogelijke eisen'' heeft gesteld tijdens de onderhandelingen. ,,Ik ben het spuug- en spuugzat. Ze willen het wielrennen overnemen. De UCI heeft vorige week vrijdag negentien concessies gedaan, zij hebben er nul gedaan. Het houdt een keer op, met deze brutaliteiten en die vreselijke arrogantie.''

De ProTour is opgezet als een soort Champions League van het wielrennen, waarin de belangrijkste wielerwedstrijden zijn opgenomen. De twintig ploegen die momenteel de status van ProTourteam hebben, staan voorlopig achter de UCI. Ze gaan aanstaande vrijdag in San Sebastian overleggen over het ontstane conflict tussen UCI en de grote rondes.

,,Zonder renners geen koers'', verklaarde de Belgische manager Lefevere van Quick Step als woordvoerder van de AIGCP, de verzamelnaam voor de profploegen. ,,We durven de strijd met de organisatoren wel aan'', aldus Lefevere.

,,Het is zaak solidair te blijven'', zei Theo de Rooij, manager van Rabobank. ,,Als er straks vier of vijf ploegen een eigen koers gaan varen, valt alles als los zand uiteen. Organisatoren van wedstrijden en teams blijven tot elkaar veroordeeld. De Tour-organisatie kan een grote mond hebben, maar als zij niet de beste renners hebben, krijgen ze een probleem met de eigen sponsors. Net als ik een probleem krijg met de Rabobank als wij niet in de Tour zijn.''