Veldslag: 1 gewonde

Een Tsjechische man is gisteren ernstig gewond geraakt bij het naspelen van een Napoleontische veldslag in Oostenrijk. De man was bij het naspelen van de slag verantwoordelijk voor het bedienen van een kanon. Het kanon ging af toen de man het vulde met buskruit.

Het ongeluk gebeurde in Hollabrunn, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Wenen. Daar speelden honderden oorlogsgeïnteresseerden de veldslag na die daar in 1805 plaatsvond. Ongeveer drieduizend mensen kwamen op het evenement af.

Artsen die bij de opvoering aanwezig waren hebben de Tsjech meteen behandeld. De deelnemers stopten de opvoering van het gevecht toen een helikopter landde om de gewonde man op te halen, waarna het spel werd vervolgd.

Volgens onderzoekers zou smeulend vuur dat in het kanon was achtergebleven na een vorig schot ervoor hebben gezorgd dat het buskruit te vroeg explodeerde.

De historische veldslag vond plaats in november 1805, hierbij versloeg het Franse leger van Napoleon de Russen onder Koetoezov. De Russen slaagden er evenwel in te ontkomen.