Van der Vaart wint met Hamburger SV van FC Nürnberg

Rafael van der Vaart heeft zijn eerste overwinning in de Bundesliga binnen. Met zijn nieuwe club Hamburger SV won de oud-Ajacied zaterdag van FC Nürnberg, 3-0. De Nederlands international speelde ruim zeventig minuten mee. Van der Vaart scoorde niet. Hij kreeg wel een gele kaart.

De Belg Emile Mpenza maakte het eerste doelpunt voor HSV. De overige treffers kwamen op naam van Barbarez, die één keer scoorde uit een strafschop. De Hamburgers rekenden af met de traditie slecht aan het seizoen te beginnen. In de afgelopen tien jaar hadden ze eenmaal een openingsduel gewonnen.

Volgens de Duitse critici debuteerde Van der Vaart onopvallend. Hij liet weliswaar enkele technische hoogstandjes zien, maar had geen direct aandeel in de productie. Van der Vaart was de enige Nederlander in de formatie. Mede-international Khalid Boulahrouz ontbrak nog wegens een blessure.

Zelf had Van der Vaart ook geen overdreven lof voor zijn optreden. ,,Het was van mijn kant geen goede wedstrijd. Ik weet zeker dat het nog veel beter kan. De hoofdzaak is echter dat we hebben gewonnen. De rest komt ongetwijfeld de komende wedstrijden wel.''

De score van HSV was niet voldoende voor de topklassering in de voorlopige stand. Werder Bremen, ook uit het noorden, haalde nog forser uit. Tegen Arminia Bielefeld werd het 5-2. Klose en Klasnic scoorden twee keer voor de favoriet, aanvoerder Baumann deed dat eenmaal.

Borussia Dortmund speelde bij VfL Wolfsburg gelijk, 2-2. Klimovicz zette al snel de thuisclub op voorsprong. Voormalig Feyenoorder Smolarek en Koller scoorden vervolgens voor de formatie van trainer Van Marwijk. Kort voor het einde zorgde de Nederlander Hofland, eerder spelend voor onder andere PSV, voor de 2-2.

Bij Dortmund speelde Nuri Sahin mee. Met 16 jaar, 11 maanden en een dag werd hij de jongste debutant sinds de oprichting van de Bundesliga in 1964. Sahin is Turks jeugdinternational. Van Marwijk vond dat de speler er aan toe was. ,,We hebben er zeer goed over nagedacht. In overleg met alle betrokken partijen vonden we dat het kon. Hij heeft dat vertrouwen niet beschaamd.''

Vrijdag al had Bayern München met een overwinning (3-0) het seizoen geopend tegen Borussia Mönchengladbach. Makaay scoorde twee keer voor de landskampioen. Bayer Leverkusen won eenvoudig bij Eintracht Frankfurt: 4-1. Schalke 04 beleefde voor eigen publiek een moeilijke wedstrijd tegen Kaiserslautern. Dankzij twee treffers in de laatste elf minuten won de ploeg met 2-1.