Selectie Radio en Televisie

ACTUALITEIT

Nova. Reportage over een richtingenstrijd binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars over het hanteren van goedkopere tarieven. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Het rode goud. Een groep jonge Denen heeft een plant ontdekt die landmijnen kan detecteren. Het is een rood plantje dat groen wordt als het met explosieven in aanraking komt. De Denen willen het testen in een echt mijnenveld; als het lukt zullen ze miljoenen mensen kunnen redden. Canvas, 20.00-20.50u.

Werken aan werk: Een reisje langs de Rijn. Eerste deel van de herhaling uit 2004 over de Rijncruise. Terwijl de passagiers zich aan boord vermaken met bingo, quizzen en levende muziek, is het voor het personeel vooral hard werken, sparen en een manier om in eigen leven op orde op zaken te stellen. Ned.3, 20.25-20.58u.

Stories: Geen weg terug. Richard Turnbull en zijn vrouw Sarah wonen met hun driejarig zoontje in Leeds en besluiten naar Toscane te verhuizen. Ze vinden een 200 jaar oude Toscaanse boerderij met vijftien hectare grond met daarop 350 olijfbomen. Canvas, 20.50-21.40u.

Het uur van de wolf: Willem Wilmink-dichter uit de Javastraat. Herhaling uit vorig jaar van het portret van schrijver/dichter Willem Wilmink. In de wordt het leven geschetst van `de liefste man van Nederland'. Aan het woord zijn familie, vrienden en collega's zoals Herman Finkers, Joost Prinsen, Aart Staartjes en Hans Dorrestijn. Ned.3, 20.58-22.00u.

The new Al Qaeda: Front line Pakistan. Slot van een drieluik over de vernieuwingen binnen de terreurorganisatie Al Qaeda. Terroristische organisaties hebben de afgelopen twee jaar het belang van Pakistan aangetoond als schuilplaats voor Al Qaeda-leden. President Musharraf zet tot woede van zijn volk, het leger in om de terroristen op te sporen. BBC2, 22.00-23.00u.

AMUSEMENT & RELATIE

Memories: Tour d'Amour. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.00-22.00u.

Moeders en dochters. Slot van een serie met vanavond een moeder met haar dochter die om hun relatie te verbeteren en te verdiepen een lang weekend naar de Waddeneilanden vertrekken gaan. Ned.1, 23.45-0.15u.

MUZIEK

In de ban van de Mali blues. Impressie van het brede en rijke spectrum van de Malinese muziek. Door kruisbestuiving van Afrikaanse, Arabische, Europese en Amerikaanse invloeden is het West-Afrikaanse land uitgegroeid tot een muzikaal centrum. Sterren als Salif Keita, Habib Koité en Rokia Traoré laten zien wat muziek in Mali betekent. Ned.3, 0.35-1.30u.

FILM

G.I. Jane (Ridley Scott, 1997, VS). Demi Moore is `one of the boys' als ambitieuze luitenant in eenduidige legerfilm, compleet met drilsergeant. Flinterdunne emancipatoire moraal over de rol van de vrouw in een mannenwereld. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

Une Parisienne (Michel Boisrond, 1957, Frankrijk). Komedie waarin Brigitte Bardot onverschillige echtgenoot Henri Vidal provoceert door te flirten met een prins (Charles Boyer). TV5, 22.25-23.50u.

Timecop (Peter Hyams, 1994, VS). Onverschillig vehikel voor Belgische vechtersbaas Jean-Claude Van Damme. Hij is belast met toezicht op excessen in het tijdreizen. BBC1, 0.05-1.45u.

Paradise Road (Bruce Beresford, 1997, Australië/VS). Drama reconstrueert met grote precisie de onttakeling van vrouwen in het Jappenkamp op Sumatra maar verglijdt hier en daar tot hinderlijke romantisering. Met Glenn Close, Johanna ter Steege, Cate Blanchett. RTL4, 0.30-2.35u., onderbroken door reclame.

Badman's Territory (Tim Whelan, 1946, VS). Degelijke western waarin sheriff Randolph Scott noodgedwongen de hulp inroept van befaamde outlaws, onder wie Jesse en Frank James en de Dalton Brothers. Morgen, BBC2, 14.25-16.00u., zwart-wit

RADIO

De avonden. Laatste deel van een serie over De Slachte, de middeleeuwse dijk van 42 kilometer in het hart van Friesland en een gesprek met hoornist Jacob Slagter van het Concertgebouworkest met een passage uit de vierde symfonie van Anton Bruckner. In het laatste uur een verhaal van Toon Tellegen en een bezoek aan de dichteres Hagar Peeters. 747AM, 20.02-23.00u.

Zomerfestival. Opnamen van het concert dat de Ierse zanger Van Morrison op 29 september 1986 in Carré gaf. Radio 2, 22.02-23.00u.