`Rol Berlusconi in bankenaffaire'

Premier Silvio Berlusconi is mogelijk betrokken bij de overnamestrijd om Banca Antonveneta, de Italiaanse bank waarop ABN Amro een mislukt bod heeft gedaan. Dit meldde de Italiaanse krant la Repubblica afgelopen weekend op basis van afgeluisterde en uitgelekte telefoongesprekken.

De naam van de premier wordt diverse keren genoemd in de gesprekken tussen oud-topman Gianpiero Fiorani van Banca Popolare Italiana en zakenman Emilio Gnutti. ,,Ik denk dat het tijd is om Berlusconi te bellen'', zegt Gnutti in een gesprek in juli, een periode waarin de strijd om Antonveneta zeer hevig was, aldus de krant.

Gnutti en andere zakenlieden werkten samen met Popolare Italiana in de overnamestrijd met ABN Amro om Antonveneta. De zakenlieden zouden in samenspraak met Fiorani aandelen Antonveneta hebben opgekocht waardoor zij, samen met Popolare Italiana, een belang van 40 procent in handen kregen. Zulke samenwerking is tegen de regels en het gehele aandelenpakket is in beslag genomen door het Italiaanse OM.

De afgelopen weken lekten al telefoongesprekken uit tussen Fiorani en Antonio Fazio, president van de centrale bank, waaruit bleek dat de twee regelmatig contact hadden en waaruit kon worden opgemaakt dat Fazio Fiorani steunde.

Berlusconi noemde het bericht `schandalig'. Het Italiaanse persbureau Ansa, dat de premier sprak op zijn vakantieadres op Sardinië, schrijft dat Berlusconi de eerste kabinetsvergadering na het zomerreces wil gebruiken om wetgeving in te voeren die het aftappen van telefoongesprekken inperkt.

De regering moet ook nog bepalen of er iets moet gebeuren met bankpresident Fazio die door de affaire in het nauw is gebracht.

De advocaat van een van de andere zakenlieden, Stefano Rucci, bekritiseerde de berichten in la Repubblica. ,,Het is aanstootgevend om te zien wat er allemaal in de kranten verschijnt.''

Het overnamegevecht, dat ABN Amro had verloren, ligt nu stil. De Nederlandse bank heeft nog altijd hoop dat het er alsnog in zal slagen de bank uit Padua te kopen.

De problemen voor rivaal Popolare Italiana stapelen zich inmiddels op. Vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de waardering van de financiële sterkte van de bank van C- naar D+. Moody's reageerde daarmee op de schorsing, vorige week, van topman Fiorani. De schorsing kan leiden tot een ,,significante verstoring van operationele zaken'', aldus Moody's. Door de verlaging wordt het duurder voor Popolare Italiana om kapitaal aan te trekken.

Het bestuur van Popolare Italiana zou volgens Italiaanse kranten deze week bijeenkomen om te bespreken wat het gaat doen met het belang in Antonveneta.