Roddick en Pierce winnen toernooi in de VS

Tennisser Andy Roddick heeft gisteren het internationale toernooi van Washington op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste Amerikaan was in de eindstrijd te sterk voor zijn landgenoot James Blake: 7-5 en 6-3.

Roddick bedwong in de halve eindstrijd al Paradorn Srichaphan uit Thailand. Het was de 29ste keer dat de hardslaande Amerikaan zich voor de finale van een ATP-toernooi plaatste. En het was alweer de vijfde zege van dit seizoen voor Roddick.

Gaël Monfils bezorgde zichzelf in Sopot een primeur op het hoogste tennisniveau. De Franse tiener verzilverde zijn eerste finaleplaats op de ATP-tour door in de Poolse stad de toernooizege te grijpen. In de finale versloeg het achttienjarige Franse talent de Duitser Florian Mayer na een zware partij van twee uur en een kwartier met 7-6, 4-6 en 7-5.

Door zijn winst zal Monfils voor het eerst de top vijftig van de ranglijst binnenstormen. Hij werd vorig jaar wereldkampioen bij de junioren en won de jeugdtoernooien van Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Zijn beste resultaat tot het toernooi in Sopot was dit jaar een kwartfinale in Praag.

Met zijn eerste titel heeft de voorheen wisselvallig spelende Monfils aangetoond dat hij meerdere partijen op rij kan domineren. ,,Het voelt geweldig om mijn eerste eindoverwinning te boeken'', jubelde Monfils. ,,Ik hoop dat dit de eerste overwinning is van een lange reeks. Ik moet ook zeker met beide benen op de grond blijven staan en hard blijven werken om mijn eindresultaten te bereiken.''

Als dertigjarige is Mary Pierce al bijna toe aan haar tennispensioen in het WTA-circuit. Toch beleeft Pierce in 2005 een van de betere jaren uit haar lange tennisloopbaan, die in 1989 begon. Pierce schreef gisteren het toernooi van San Diego op haar naam. De Française was in de finale een maatje te groot voor de Japanse Ai Sugiyama. Pierce won met 6-0 en 6-3. Het was haar zeventiende zege in een toernooi van de WTA-tour.

Pierce, een specialiste van het gravel, won voor het eerst op Amerikaanse harde ondergrond. In San Diego was ze ongenaakbaar; ze stond het hele toernooi geen set af. ,,Het is meer dan een jaar geleden dat ik een toernooi heb gewonnen. Er zit nog steeds goed tennis in mij en dat houdt me gemotiveerd'', zei Pierce, die dankzij haar winst in San Diego de mondiale toptien weer in het vizier krijgt. Ze hoorde voor het laatst bij de beste tien tennissters ter wereld in het voorjaar van 2001.