Roba buona

De dames Corleoni drijven een donker winkeltje aan een tamelijk drukke weg vlak buiten de muur rond het Italiaanse stadje Lucca. Een onoplettende passant loopt hun negotie zo voorbij.

De lampjes boven de toonbank geven zuinig schijnsel af dat 's winters van buiten nog net kan worden waargenomen. Bij Corleoni worden alleen verpakte etenswaren verkocht en het winkeltje staat vol blikken, potten, flessen, dozen, pakken en zakken met de allerbeste waren die een smulpaap zich maar dromen kan. Hoewel flink op leeftijd weten beide dames hun leveranciers nog steeds goed te kiezen. Ze verkopen alleen roba buona – lekkere spullen, zoals ze zelf zeggen. De Lucchesi van de oude stempel appreciëren hun goede warenkennis en belonen die met jarenlange trouw. Wil je bij Corleoni plezierig worden geholpen dan moet je door een goede klant aan de dames zijn voorgesteld; dan zijn ze zo aangenaam als Italiaanse voorjaarszon op je huid. Tegen onbekenden willen ze nogal eens nors en kortaf zijn zodat die snel weer buiten staan. Met twee blikken en een potje uit de winkel van de dames Corleoni maakt een mens een simpele maar o zo lekkere salade van Limabonen. Niet zomaar Limabonen maar de allerbeste die er zijn: dun van schil en met de tong te pletten tegen het verhemelte. In Nederland zijn deze grote, platte witte bonen verkrijgbaar bij goed gesorteerde mediterrane winkels en hetzelfde geldt voor de verrukkelijke moot tonijn in blik. Bereiding: Stort de bonen in een bolzeef en spoel ze af onder stromend water; laat ze goed uitlekken. Neem intussen de moot tonijn uit het blik, verwijder het ronde middengraatje en verdeel het visvlees in handzame stukken. Snijd de zongedroogde tomaten overlangs doormidden. Doe Limabonen, tonijn en zongedroogde tomaten bij elkaar op een ruime platte serveerschaal. Besprenkel alles met olijfolie en strooi er oregano en zout en peper naar wens over. Schep alles even om met twee houten vorken. Serveer deze salade op kamertemperatuur en geef er partjes citroen bij voor wie een drupje citroensap over zijn salade wil hebben.

Morgen: feestkip

    • Florine Boucher