Poldermeisjes

Finsterwolde is natuurlijk geen Jasnaja Poljana, het landgoed waar graaf Leo Tolstoj graag met de boeren over humanisme praatte en met boerenmeisjes in de sauna zat. Finsterwolde is een uithoek van Nederland, waar de dikke boeren hun `tolstojaanse humanisme' en kasten van huizen showen terwijl de Nieuw CPN'ers in het jenevercafé nog steeds over sociaal onrecht discussiëren.

,,Na onze studie hadden mijn man en ik veel tijd en weinig geld'', vertelt Thea. ,,Ik ben toen bij de CPN gegaan, vol dromen over vrouwenemancipatie.'' Terwijl Thea voor de kinderen zorgde, was haar man Peter medeorganisator van de illegale radiozender UTOPIA, die het communistische gedachtegoed tot in het naburige Duitsland verspreidde. Tot de politie er een einde aan maakte.

,,Natuurlijk droomden we van de Internationale'', vertelt ze. ,,We hebben ontelbare protestmarsen georganiseerd. Het was een andere tijd, onze jeugd.''

Het ideaal van sociale rechtvaardigheid leeft nog, maar wordt niet langer gedragen door het intellectuele deel van de samenleving. De politieke elite luistert als voorheen naar het volk, maar praat er niet meer mee. Met niemand.