Oude liefde roest niet

Vakantieliefdes en -herinneringen, wie heeft ze niet. Vanavond toert presentatrice Anita Witzier voor het programma Memories: Tour d'Amour – tweede aflevering in een serie van vier – in een speciale VIP-bus langs de Zuidkust van Europa op zoek naar een kleine of grote vakantieliefdes van toen. De Flamenco-gitarist met zwarte krullen die maar blééf schrijven, of die éne serveerster, (inmiddels advocate) die haar liefde in gebroken Engels bekende. En zou Mario uit Italië nog wel eens aan dat meisje in Nederland denken?

Vorige week reed de bus langs de Costa Brava en vanavond staat de bus met vakantieherinneringen in het Noord-Spaanse Palamós, een plaatsje vlak onder de grens met Frankrijk. In de bus zitten de zusjes Tiny Verkaaik uit Zoetermeer en Carla Herder uit Voorschoten die ruim 30 jaar geleden heftig verliefd waren op Pedro en Juan. Vooral Tiny viel het afscheid heel zwaar. Hun verhaal speelde zich af in Canet de Mar. Zullen ze de plekjes nog herkennen en zullen ze elkaar nog herkennen na al die tijd?

Ook krijgen we het vakantieverhaal van Theresia van den Maagdenberg uit Genderen en de Spanjaard Claude Desnos te horen. Ze kwamen elkaar op het strand tegen en hadden die vakantie veel lol. Huilend namen ze afscheid. Na de vakantie gaan ze schrijven en Claude stond onverwacht in Nederland op de stoep. Toch hield de relatie geen stand en Theresia wil graag weten hoe het nu met hem is.

In de bus zit ook Mária von Bönninghausen uit Soest die begin jaren zeventig als student in verschillende werkkampen werkte. Als zij op een dag wordt aangesproken door Fernando, slaat de vonk onmiddellijk over. Ze brengen veel tijd met elkaar door en herkennen veel in elkaar. Toch gaat zij terug naar Nederland maar ze blijven schrijven. Eind 1974 blijken Fernando's gevoelens niet bestand tegen de afstand en hij wordt verliefd op een ander. Hoe zal het zijn om hem nu na al die jaren weer te zien? Op de website van de Memories: Tour d'Amour kan de trip worden gevolgd, met kijkjes achter de schermen van opnames, een dagboek van Anita Witzier en Spaanse recepten voor een pittige aardappelsoep, stokvisschotel, anijsdonuts en een aardappelomelet. Ach, zullen ze bij de KRO gedacht hebben, de liefde van de man gaat immers door de maag.

Memories: Tour d'Amour, KRO, Ned.1, 21.00-22.00u. & www.memories.kro.nl.