Opnieuw 36 doden in Irak

Bij aanslagen in Irak zijn gisteren zeker 35 mensen gedood. Ook viel er in de zuidelijke stad As-Samawah een dode bij schermutselingen tussen de politie en demonstranten die betere openbare voorzieningen eisten.

Tegelijkertijd hebben politieke, religieuze en regionale leiders uit heel Irak gisteren besloten hun onderhandelingen over de totstandkoming van een nieuwe grondwet te intensiveren. Ook gisteravond leverde overleg ten huize van president Jalal Talabani geen doorbraak op.

Eerder dit jaar werd vastgelegd dat de tekst van de nieuwe grondwet uiterlijk volgende week maandag (15 augustus) door het parlement moet zijn goedgekeurd. Medio oktober volgt dan een referendum. Om het tijdschema te halen, zal nu voortaan elke dag op hoog niveau worden onderhandeld, is gisteravond afgesproken.

De bloedigste aanslagen vonden gisteren plaats in Tikrit, waar Iraakse soldaten het doelwit waren van een zelfmoordaanslag met een autobom, en in Al-Sharqat. Daar kwamen zeven inzittenden van een bus om het leven toen er een bom ontplofte langs de kant van de weg.

De betogers in As-Samawah, in het shi'itische zuiden van Irak, staken auto's in brand en riepen om het ontslag van de provinciegouverneur. Zij vinden dat de autoriteiten te weinig doen aan het verbeteren van hun levensomstandigheden. Ze willen onder andere schoon water en stroom.

Ondanks het aanhoudende geweld in Irak, met vorige week meer dan twintig dodelijke slachtoffers onder de Amerikaanse troepen, verliezen de (sunnitische) rebellen in politiek opzicht steeds meer terrein, meent de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice. In het weekblad Time zegt ze dat de rebellen ,,steeds meer geïsoleerd komen te staan van de bevolking'' naarmate ,,het politieke proces volwaardiger wordt en de Irakezen dagelijks het politieke proces als hun toekomst accepteren''.

De rebellen worden ,,niets anders dan een destructieve macht'', aldus de minister. Volgens haar verloopt de politieke vooruitgang in Irak veel beter dan uit de cijfers over het geweld en het aantal gesneuvelde Amerikaanse soldaten zou kunnen worden afgeleid.