Netanyahu stapt uit Israëlische regering

De Israëlische minister van Financiën, Benjamin Netanyahu, is gisteren afgetreden uit protest tegen de voorgenomen ontruiming van de Gazastrook. Hij stapte op tijdens het wekelijks kabinetsberaad, vlak voor de stemming over de eerste drie van in totaal 25 ontruimingen van nederzettingen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever vanaf 17 augustus. De bewindslieden gingen met zeventien stemmen voor en vijf tegen akkoord met de terugtrekking.

Critici verwijten Netanyahu dat hij te lang heeft gewacht met aftreden en handelt uit persoonlijke motieven – hij zou het leiderschap van de Likudpartij van Sharon willen overnemen. Premier Sharon benoemde gisteravond nog zijn vice-premier Ehud Olmert – die ook minister van Industrie, Handel en Werkgelegenheid is – tot opvolger van Netanyahu op Financiën.

Tijdens de kabinetsvergadering gaf Sharon de veiligheidsdiensten opdracht spoed te betrachten bij het onderzoek naar het bloedbad van vorige week, waarbij een joodse extremist vier Arabische Israëliërs doodschoot.