Milosevic' zoon Marko gaat vrijuit

In Servië heeft de justitie een aanklacht tegen Marko Milošević, de zoon van oud-president Slobodan Milošević, ingetrokken. Bij de oppositie, maar ook bij een van de regeringspartijen, is met woede op die maatregel gereageerd.

De districtsprocureur van Požarevac, de woonplaats van Marko Milošević en de geboortestad van zijn ouders, trok de beschuldigingen tegen Milošević jr. in omdat de belangrijkste getuige, Zoran Milovanović, zijn klacht had ingetrokken. Volgens familieleden, die in de Servische media zijn geciteerd, gebeurde dat nadat hij langdurig en steeds intensiever was bedreigd door aanhangers van Milošević.

De aanklacht had betrekking op een voorval in maart 2000, toen Milošević nog president was en Marko in Požarevac het grootste pretpark van de Balkan leidde. Het was de tijd waarin een oppositionele protestbeweging, Otpor, van zich deed spreken met acties tegen het bewind. Lijfwachten van Marko Milošević kregen in Požarevac een van de activisten van Otpor te pakken, Zoran Milovanović. Hij werd ontvoerd en ernstig mishandeld; Marko bedreigde hem daarbij met een kettingzaag.

Milošević' zoon werd daarvoor na de val van zijn vader veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf. Dat gebeurde bij verstek: na zijn vaders val vluchtte hij naar Rusland, waar hij sindsdien verblijft. Weliswaar werd de zaak tegen hem in hoger beroep terugverwezen, maar de aanklacht werd gehandhaafd en Marko Milošević bleef op de internationale opsporingslijst van Interpol staan.

In de oppositionele Democratische Partij (DS) is woedend op het besluit van de aanklager in Požarevac gereageerd. Volgens de DS heeft de regering het op een akkoordje gegooid met de Servische Socialistische Partij (SPS), de partij van Milošević. In ruil voor het vernietigen van de aanklacht tegen Milošević jr zou de SPS de minderheidsregering van premier Vojislav Kostunica in het parlement blijven steunen. De DS eiste gisteren het aftreden van de minister van Justitie. Bij de DS was men al boos toen twee maanden geleden de aanklachten tegen de vrouw van Milošević, Mirjana Marković, werden ingetrokken. Zij woont bij haar zoon in Moskou, maar kan zich na de intrekking van de aanklacht weer vrij bewegen.

Ook binnen de Servische Vernieuwingsbeweging SPO – die deel uitmaakt van de regerende coalitie van Koštunica – is men kwaad. Een van de woordvoerders van de SPO zei dat de regering aantoont ,,bereid te zijn de ellende die de familie-Milošević over Servië heeft gebracht, te vergeten.'' ,,Misschien moeten we de hele familie Milošević weer verwelkomen en een rode loper voor hen uitleggen.''

Een woordvoerder van de regerende Democratische Partij van Servië, sprak tegen dat de intrekking van de aanklacht deel uitmaakt van afspraken met de socialisten. De minister van Justitie weigert af te treden: hij zei niet te zijn betrokken bij de intrekking van de aanklacht.