Koninginnerit eindigt in nachtmerrie

De organisatie van de Ronde van de Benelux heeft gisteren in de vierde etappe een blunder van de eerste orde begaan. Het peloton werd verkeerd gestuurd waardoor de voorsprong van de kopgroep van zes naar ruim veertien minuten groeide. Politieagenten op motoren moesten in Wallonië drie koplopers letterlijk tegenhouden om de koers `eerlijk' te houden.

Voor- en tegenstanders van de jurybeslissing buitelden over elkaar heen om hun gelijk te halen. Volgens Raboploegleider Van Houwelingen wees een pijl rechtdoor waar het linksaf had moeten zijn. Volgens koersdirecteur Discart wees de pijl wel degelijk de juiste richting aan.

Hoe het ook kwam, het maakte niet uit. De koers was verworden tot een klucht, een slapstick. De ploegleiders van de koplopers vonden het hun renners niet aan te rekenen dat achter hen het grote pak verkeerd ging. En dus verordonneerden ze Christian Vandevelde (CSC), Bart Dockx (Davitamon-Lotto) en Jason McCartney (Discovery Channel) om door te rijden en niet te luisteren naar de wedstrijdorganisatie.

De jury wilde, volgens Discart om de wedstrijd ,,eerlijk en sportief'' te laten verlopen, de tijdsverschillen weer normaliseren. Dus ging een commissaris dapper op de weg staan om de drie tot afstappen te manen. Ze vlogen hem echter aan alle kanten voorbij. Het gezag, in dit geval een cordon motoragenten, moest eraan te pas komen om de koplopers bij de schouders te pakken en te dwingen af te stappen.

Boos gebarend gingen de drie in discussie met alles en iedereen. Dockx smeet zijn rijwiel tegen de grond, ging er naast zitten en mopperde tegen een Belgische tv-verslaggever dat dit gewoon belachelijk was. ,,We rijden onze nek eraf en dan gebeurt dit. Ik kan beter een café gaan zoeken en een goeie Leffe gaan drinken.''

Via ingewikkelde berekeningen besloot de organisatie de koplopers een nieuwe voorsprong te geven van ruim 4 minuten. Het peloton had immers een stuk buiten het parcours moeten rijden en had een extra helling moeten verstouwen.

,,Reglementair gezien hadden ze het peloton uit koers moeten halen'', zei Hendrik Redant, ploegleider van Dockx. ,,Maar ik weet ook dat ze geen 150 renners uit koers kunnen halen. Als alleen die drie verkeerd waren gereden? Geloof me, dan waren zij wel uit koers genomen.''

Redant stoorde zich net als collega Dirk Demol van Discovery Channel mateloos aan de jury. ,,Eerst dreigden ze de rit te annuleren, daarna om ze uit koers te nemen. Het is toch straf om drie mannen uit koers te nemen die niets fout hebben gedaan. Ze hadden ze gewoon moeten laten rijden.''

Van Houwelingen stelde dat de drie aan een ,,heilloze tocht'' waren begonnen. ,,Ze zouden teruggepakt worden, dat zag je. Als ze die 14 minuten hadden mogen houden, hadden we niet meer op kop gereden. Dan waren ze met 24 minuten voorsprong gefinisht en dan was de ronde kapot geweest. Die ploegleiders voorin dachten alleen aan hun eigen winkel. Ik had een renner voorin laten stoppen, in belang van de wedstrijd.''

Demol, ploegleider van McCartney, hoorde het hoofdschuddend aan. ,,Hij heeft makkelijk praten.''

Wat overbleef was een bizarre etappe die uiteindelijk werd gewonnen door de Italiaan Ballan. De Belg Verbrugghe blijft leider in het klassement. De rit van Landgraaf naar Verviers had de koninginnerit van de Ronde van de Benelux moeten worden, maar daarvan bleef uiteraard niets over. Uiteindelijk had Vandevelde, een van de drie koplopers, nog tijdens zijn gedwongen pauze de juiste conclusie getrokken: ,,Dit was een rare dag, die ik nooit zal vergeten''.