Kamer tevreden over aanpak tbs'er

De Tweede Kamer bleek vanochtend in grote lijnen tevreden met de reactie van Justitie op de ontsnapping afgelopen donderdag van de 34-jarige tbs'er Marciano E. De politie zond zaterdag op televisie een opsporingsbericht uit met naam en foto.

E. liep donderdag weg uit een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg in Halsteren (Noord-Brabant) waar hij behandeld werd. Het terrein is niet voorzien van hekken. Diverse Kamerleden willen van minister Donner (Justitie) opheldering over de ontsnapping.

Justitie wil niet bekend maken waarvoor E. is veroordeeld. Volgens het ANP zou hij in 1997 wegens een geweldsdelict zijn veroordeeld. Hij zou gevaarlijk zijn als hij zijn medicijnen niet slikt.

Nadat in juni een ontsnapte tbs'er werd verdacht van het doden van een 73-jarige Amsterdammer, verzocht de Kamer de regering een ,,actief mediabeleid'' op te stellen inzake de opsporing van ontsnapte tbs'ers. In een motie vroeg Kamerlid Eerdmans (LPF) het verspreiden van de foto en beschrijving van lichaamskenmerken van ,,delictgevaarlijke'', ontsnapte tbs'ers. Ook moet opsporing van tbs'ers die zich langer dan 48 uur onttrekken aan het toezicht ,,met alle beschikbare middelen'' gebeuren. De motie werd ondertekend door CDA, VVD, PvdA en de Groep Wilders.

Eerdmans zei vanochtend ,,tevreden'' te zijn dat zijn motie nu door Justitie is uitgevoerd. ,,Ik verwerp nog steeds het huidige tbs-systeem. Maar de autoriteiten hebben deze keer tijdig de publiciteit gezocht met de ontsnapte gedetineerde.'' Zijn collega Weekers (VVD) zei vanochtend dat Justitie ,,alles uit de kast'' heeft gehaald om de betrokkene te achterhalen. Kamerlid Wolfsen (PvdA) wil van Donner weten waarom de tbs'er in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg verbleef en niet in een tbs-kliniek. ,,Was dat omdat er geen plaats was of zat de man aan het eind van zijn behandeling?'' Van Haersma Buma (CDA) benadrukt dat hij geschokt is. Ook hij is tevreden over de aanpak.

Directeur Poelmann van de Pompekliniek voor tbs'ers in Nijmegen heeft zich geërgerd aan de reactie van sommige Kamerleden in het weekeinde. ,,Zij hebben zelf gevraagd of de naam en foto van ontsnapte tbs'ers na 48 uur publiek kon worden gemaakt. Nu gebeurde dat en dat leverde veel kabaal op. Ik vond de betrokken Kamerleden hijgerig. Ik begrijp dat ze nu weer inbinden.''