Jazzbassist Al McKibbon (86) overleden

De Amerikaanse bassist Al McKibbon was nooit een grote ster in de jazz, maar werd onder collega-musici geprezen om zijn solide en veelzijdige spel. Vorige week overleed hij op 86-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Los Angeles. McKibbon begon zijn carrière in nachtclubs. In 1943 kwam hij bij de band van Lucky Millinder, waarmee hij in New York ging werken. Later verving hij met succes Ray Brown in Dizzy Gillespie's band. Ook speelde hij veel met pianist George Shearing, aan wiens muziek hij Afro-Cubaanse invloeden toevoegde, en vibrafonist Cal Tjader. Daarnaast deed hij veel sessiewerk. Zo is hij onder meer te horen op albums van de Cannonball Adderley, Benny Carter, Miles Davis en de laatste Monk-plaat. Begin jaren zeventig zat hij bij de Giants of Jazz, een allstarsextet met Gillespie en Monk. Pas als tachtigjarige maakte de eeuwige sideman zelf een eigen album. In 2004 verscheen zijn tweede: Black Orchid.