`Ik stoor me aan verhalen over schulden'

Rotterdam heette gisteren `Monaco aan de Maas'. Racefans stroomden toe om Formule 1-wagens te zien.

Honderdduizenden racefans trokken gisteren naar de Rotterdamse binnenstad voor een demonstratie van Formule 1-auto's. De Nederlandse coureurs Christijan Albers en Robert Doornbos waren met hun Minardi-wagens de publiekstrekkers van `Monaco aan de Maas', dat was georganiseerd door de Rotterdammers Herman Vaanholt en Robert Heilbron. Voor de race werden in Rotterdam drie mensen aangehouden, die hadden gedreigd de racedemonstraties te ontregelen door explosieven te laten ontploffen. De politie onderzocht het circuit, maar vond niks. Na verhoor moet duidelijk worden wat de motieven waren van de drie.

Hoe bent u te spreken over het verloop van Monaco aan de Maas?

Herman Vaanholt: ,,We zijn zeer tevreden over het evenement. Vanuit het publiek hebben we onwijs goede reacties gehad. Ik vind het ook zeer te prijzen dat iedereen bleef staan ondanks de regen. Er zaten grote buien tussen en toch keken de mensen alles tot het einde mee. We hadden een strakke programmering met van alles te beleven, maar de meeste toeschouwers kwamen voor de Formule 1-auto's. Albers en Doornbos maakten er een prachtige show van.''

Maakte u zich ernstige zorgen om de arrestaties naar aanleiding van de bommelding?

,,Daar hebben wij geen last van gehad. Dat valt binnen de verantwoordelijkheid van de politie. De beveiliging rond het evenement was perfect geregeld. Van tevoren hebben wij bepaald dat het beleid heel streng moest zijn. Ook tijdens de race was de beveiliging goed. Op en rond het circuit is geen seconde een gevaarlijke situatie ontstaan.''

Hoe komt u zakelijk uit Monaco aan de Maas?

,,We wisten van tevoren dat het zakelijk geen succes zou worden. Maar daarom zijn we er niet aan begonnen. We kunnen het onszelf permitteren. Ik stoor me aan berichtgeving die de nadruk legt op schulden. Bij een autosportevenement worden veel bedrijven vooraf betaald. Dranghekken, tribunes, veiligheid: negentig procent van de rekeningen is voldaan. Die 10 procent die blijft staan, is ongeveer honderdduizend euro. Maar door het sportieve succes is dat het waard.''